Hoe belangrijk is het kasstroomoverzicht?
23 juni 2015 
in Blogs

Hoe belangrijk is het kasstroomoverzicht?

Voor bedrijven die winst maken, lijkt het heel makkelijk: het verdien model ziet er gezond uit. Bijkomend nadeel is dat de financiën niet meer in de gaten worden gehouden. Maar wist u dat u failliet kunt gaan, terwijl u winst maakt? Hoe kunt u dit voorkomen?

Wanneer gaat een bedrijf failliet?

Bedrijven gaan failliet als schuldeisers het faillissement aanvragen en de rekeningen niet betaald worden. Als u winst maakt, is het mogelijk dat u niet in staat bent uw rekeningen te betalen. Uw geld kan namelijk al aan andere zaken uitgegeven zijn. Daarnaast is het mogelijk dat u geen geld hebt, doordat uw klanten u te laat betalen.

Hoe kunt u dit voorkomen?

De oplossing hiervoor is het bijhouden van het kasstroomoverzicht. Dit is een van de belangrijkste financiële overzichten voor uw bedrijf. Het verschaft u inzicht over de hoeveelheid geld die het bedrijf in- en uitgaat. Als u naar het verleden kijkt, is het eenvoudig om de kasstromen te analyseren. In dat geval zijn de kasstromen gelijk aan de mutaties op de bankrekening. Achteraf kunt u niets meer wijzigen aan uw bedrijfsvoering. Het kasstroomoverzicht geeft in dat geval alleen inzicht in de situatie in het verleden. Maar als u de toekomstige kasstromen opstelt, dan weet u waar uw geld de komende maanden naartoe gaat.

Zijn uw toekomstige kasstromen negatief?

Begin dan direct met het opstellen van een plan om geld aan te trekken! Maak afspraken met kredietverstrekkers, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Als u deze afspraken maakt, bent u niet verplicht om er gebruik van te maken, maar u bent wel voorbereid.

Hoe het fout kan gaan:

Een paar weken geleden had ik een ondernemer om tafel die winst draait. Hij voelde aan dat er iets niet goed zat, maar hij wist niet waar het aan lag. Nadat we het kasstroomoverzicht hadden opgesteld, werd direct duidelijk wat het probleem was. Er was extra krediet nodig om de komende maanden facturen te kunnen betalen. We hebben meteen een prognose gemaakt voor de maanden daarna. Hieruit bleek dat er over vijf maanden nogmaals krediet nodig is en dat de winsten daarna pas voor extra geld op de bankrekening zorgen.

Bent u voorbereid op deze situatie?  Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Over de schrijver
Reactie plaatsen