Hoe behaalt u hetzelfde rendement als vermogensbeheerders?
29 mei 2018 
in Blogs

Hoe behaalt u hetzelfde rendement als vermogensbeheerders?

Verreweg het grootste deel van het geld wordt belegd door getrainde professionals. Daarom is het moeilijk om geld op een goede manier te investeren. Dat vinden de professionele investeerders tegenwoordig ook. Daarom gaan zij steeds vaker op zoek naar de simpelste investeringsvormen. En die blijken nog rendabel ook! Vooral voor de ongetrainden onder ons.

Standaard portefeuilles

Wie aanklopt bij een vermogensbeheerder krijgt de vraag of hij wil dat zijn vermogen defensief, neutraal of offensief belegd moet worden. Defensief houdt in dat ongeveer 75% van het vermogen wordt belegd in obligaties en de rest in aandelen. Bij een neutrale portefeuille is de verdeling 50/50 en bij de offensieve portefeuille wordt 75% van het vermogen in aandelen geïnvesteerd en 25% in obligaties.

In dit artikel laat ik zien hoe u de neutrale portefeuille eenvoudig kunt kopiëren.

In twee stappen het rendement van vermogensbeheerders kopiëren

Net als vermogensbeheerders kunt u zelf investeren in aandelen en obligaties. Het is tegenwoordig zeer eenvoudig. Open een rekening bij een broker en u kunt aandelen en obligaties kopen. Maar waarom zou u dat doen?

Aandelen kopen

De reden dat er veel wordt geïnvesteerd in aandelen, is het feit dat ze een relatief hoog rendement hebben. Zo heeft de AEX sinds haar start een gemiddeld rendement van 8% per jaar behaald. Een rendement dat uw vermogen goed kan laten groeien. Maar daar moet bij worden gezegd, dat het risico van aandelen relatief groot is.

Obligaties kopen

Obligaties worden gekocht omdat ze relatief veel zekerheid bieden. Dat is de reden dat de vergoeding zeer laag is. Op dit moment is deze vergoeding rond de 0%. Is het voor iedereen nuttig om obligaties te kopen? Nee. Alleen mensen die meer dan €100.000 op de bankrekening hebben staan, lopen het risico om hun vermogen kwijt te raken als de bank failliet gaat. Tot €100.000 valt uw geld onder het depositogarantiestelsel en staat de overheid garant voor uw spaarvermogen in geval van faillissement van uw bank. Het is daarom alleen nuttig om obligaties te kopen als u meer dan € 100.000 op één bankrekening heeft staan. Door het kopen van obligaties beschermt u uw geld in geval van faillissement. Wel loopt u het risico dat de obligatie niet uitbetaald wordt. Dit risico wordt zeer klein geacht.

Het rendement van vermogensbeheerders kopiëren

Wilt u het rendement van de neutrale portefeuille (50/50) kopiëren en heeft u in totaal minder dan €200.000 dat u wilt investeren? Zet dan de helft op een bankrekening (dit is veilig door de depositogarantie) en investeer de andere helft in aandelen.

Uw rendement is dan de helft van 8% (het rendement op aandelen) plus de helft van 0%. In totaal is uw rendement daarom gemiddeld 4% per jaar.

Heeft u nu het rendement van vermogensbeheerders gekopiëerd?

In 2017 was het gemiddelde rendement op neutrale portefeuilles van vermogensbeheerders 5,1%. Dat zou u moeten evenaren.

Als u afgelopen jaar de helft van uw vermogen had belegd op de AEX en de andere helft in obligaties/spaargeld, had u het rendement meer dan geëvenaard!

Het rendement op aandelen op de Nederlandse AEX was 12,7%. Uw rendement was daarom gelijk aan de helft van 12,7% plus de helft van 0%. Dat is 6,3%!

Zoals zo vaak beschreven in de financiële literatuur presteren professionals niet beter dan het gemiddelde. Dit komt vooral doordat zij kosten aan u doorberekenen voor de dienstverlening. Wilt u deze kosten niet betalen en vindt u het interessant om zelf te investeren? Dan is dit één van de manieren!

Ik zeg niet dat de beurs dit jaar weer gaat stijgen. Het is mogelijk dat u verlies maakt. Dat is altijd het geval als u investeert. Mocht u toch meer willen lezen? Volgende week beschrijf ik hoe u zo goedkoop en eenvoudig mogelijk kunt investeren in aandelen. Ook dat is eenvoudig.

Is deze strategie eenvoudig genoeg om toe te passen? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Over de schrijver
Rob Vreede
Door

Rob Vreede

op 29 May 2018

Top! Wat kun je zaken toch lekker simpel en helder uiteenzetten! Daar kan ik wat mee

Reactie plaatsen