Het geheim van de rijken, deel 3
25 november 2015 
in Blogs

Het geheim van de rijken, deel 3

Volgens economen is één euro vandaag, meer waard dan één euro over een jaar. Als dit klopt, wordt ons geld ieder jaar minder waard. Dat betekent dat we nu meer spullen kunnen kopen met één euro, dan we volgend jaar kunnen kopen met één euro. Daardoor lijkt het verstandig om vandaag meer te kopen, maar is dat ook verstandig?

Inflatie

Doordat in Europa de inflatie ongeveer 2% is, wordt ons geld ieder jaar minder waard. Daardoor kunnen we dit jaar meer spullen kopen dan over een jaar. Daardoor kopen we vandaag meer dan over een jaar en dat is goed voor onze economie. Maar is dit ook goed voor onze bankrekening?

Onze bankrekening

Hoe meer geld we uitgeven, des te minder houden we over. Ondanks dat het leuk kan zijn om vandaag geld uit te geven, is het dus niet goed voor onze bankrekening. Maar wat is dan wel goed voor onze bankrekening?

De rijken

Economen kijken naar de waardedaling van geld, maar we kunnen ook op een andere manier naar geld kijken. We kunnen op eenzelfde manier naar geld kijken, als de rijken dat doen. De rijken zien geld als een middel dat ieder jaar juist meer waard wordt. Dit doen ze door hun geld te investeren (bijvoorbeeld in aandelen). Zij zetten zoveel mogelijk geld apart om te kunnen investeren.

1.000 euro

Hoe zetten de rijken zoveel mogelijk geld apart? De rijken denken veel meer na over hun aankopen, dan andere mensen. Zij zien iedere uitgave als een mogelijke investering. Stel dat ze nu in de winkel staan om een meubelstuk te kopen en ze kunnen daarop duizend euro besparen, dan berekenen ze voor zichzelf hoeveel deze duizend euro waard is over twintig jaar. Wie twintig jaar lang vijfhonderd euro investeert en een rendement van 8% per jaar realiseert heeft een vermogen opgebouwd van € 4.661. Zij zien de duizend euro daarom niet als een verlies van duizend euro, maar als een verlies van € 4.661. Door deze denkwijze geven ze minder uit en houden ze meer over om te investeren.

Hoe kan deze denkwijze u helpen? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Over de schrijver
Reactie plaatsen