Heeft u minder dan 3% rendement op uw investeringen? Waardeloos!
30 oktober 2018 
in Blogs

Heeft u minder dan 3% rendement op uw investeringen? Waardeloos!

Deze week heb ik berekend wat verschillende investeringen opleveren. Ik heb investeringen met 3, 8 en 16% rendement per jaar met elkaar vergeleken. Wat blijkt? Een rendement van 3% of minder is niets waard.

Minder dan 3%

Op de bank krijgen wij geen rente meer en goede investeringen zijn steeds moeilijker te vinden. Veel mensen hebben daardoor minder dan 3% rendement per jaar. Maar wat betekent het voor u als u geld opzij zet en zo’n rendement behaalt?

Wie vandaag geld opzij zet en daar dertig jaar lang 3% rendement per jaar op behaalt, heeft na dertig jaar 1,3 keer zoveel geld*. Anders gezegd: na dertig jaar (!) heeft u ongeveer evenveel. Wat mij betreft een grote tegenvaller.

Wat is dan wel interessant?

Een rendement van 8% bijvoorbeeld. Want wie investeert tegen 8%, heeft na dertig jaar 5,5 keer zoveel als op dag één! Iedere € 10.000 is dan € 55.000 waard! Maar hoe behaalt u dit rendement? Zoals ik eerder beschreef kunt u dit rendement op de beurs behalen door een tracker te kopen. Maar op de beurs heeft u uiteraard geen zekerheid!

Wanneer wordt het pas echt leuk?

Als u een rendement heeft van 16% per jaar. Dat rendement is uitzonderlijk hoog en vaak loopt u meer risico als u dit rendement nastreeft. Warren Buffett is een goed voorbeeld van iemand die dit rendement behaalt. Hij doet dit vanuit zijn investeringsfonds Berkshire Hathaway. U kunt hier ook aandelen van kopen. Als u de afgelopen vijf jaar aandelen had gekocht, had u 16% rendement per jaar gehad. Uiteraard heeft ook dit fonds slechtere jaren en worden er ook verliezen gemaakt.

Maar stel dat u de afgelopen dertig jaar 16% rendement per jaar had, dan had u uw investering 44 keer terugverdiend! Iedere € 10.000 was dan € 440.000 waard geworden!

Had u door dat het verschil in rendement zo groot kon zijn? Reageer op dit artikel!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

UPDATE: dit artikel heb ik NIET geschreven om u aan te moedigen om aandelen te kopen. Ik wil alleen laten zien dat niets doen bijna niks oplevert. Dat betekent niet dat nu investeren een goed idee is.  Ik denk juist dat er een crash aan zit te komen (mijn voorspelling is trouwens net als die van iedereen niets waard!). Als u aandelen koopt en de markt instort, is uw geld nog minder waard. Dan had u beter heel weinig rente kunnen ontvangen.

Waarom denk ik dat de beurs gaat zakken? Omdat Warren Buffett aangeeft dat aandelen duur zijn. En omdat steeds meer particuliere beleggers aandelen gaan kopen (dit doen zij vooral als hun omgeving veel winst heeft gemaakt met aandelen en de aandelenprijzen dus hoog zijn).

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

* In deze berekening heb ik rekening gehouden met de vermogensbelasting van dit moment en een inflatie van 2% per jaar.

Over de schrijver
Martijn Steeman
Door

Martijn Steeman

op 30 Oct 2018

Vet, ik ga bijkopen!

Reactie plaatsen