Heeft u de discipline om te investeren als de beurs instort?
10 juli 2018 
in Blogs

Heeft u de discipline om te investeren als de beurs instort?

Wie meer rendement wil halen uit aandelen, maar er weinig tijd in wil steken, heeft een simpele truc nodig. Een truc die altijd opgaat. Hier komt hij!

Zeven

Gemiddeld genomen stort de beurs iedere zeven jaar in. Is dat erg? Nee, absoluut niet. Het is een weerspiegeling van onze maatschappij. Doordat wij veel geld uitgeven als het goed gaat, raakt de economie oververhit. Vroeg of laat wordt dat gecorrigeerd. Dan stort de economie weer in. Mensen geven ineens geen geld meer uit en geldverstrekkers draaien de kranen dicht. En zo beginnen wij weer langzaamaan met het opbouwen van de economie.

Wat doet dat met de beurs?

Op het moment dat de economie inzakt, stort de beurs meestal binnen één jaar geheel in. Soms duurt dit twee jaar. Dat is het geval als de daling zeer sterk is. Daarna duurt het gemiddeld zeven jaar voordat de beurs weer op zijn hoogste niveau is.

Wat kunt u hiermee?

Niemand kan voorspellen wanneer de beurs op zijn hoogste of laagste niveau is, maar het is wel eenvoudig waar te nemen wanneer de beurs is ingestort. Dan gaat het in het nieuws dagelijks over de daling van de beurs. Als dat het geval is, kunt u aan de grafiek van de beurs zien wat het hoogste punt van de beurs was*. Kijk dan welke datum dat was en wacht vanaf die datum een jaar. In dat jaar wordt de daling voortgezet. Nog steeds weet niemand zeker wanneer de daling wordt omgezet in een stijging. Dus wacht lang genoeg totdat de beurs minder sterk omhoog en omlaag beweegt. Totdat de beurs langzaam begint te stijgen. Wacht gerust een paar maanden. Pas dan weet u zeker dat de grootste daling voorbij is. Als u tot die tijd heeft kunnen wachten en geld opzij heeft gezet, kan dit een goed moment zijn om te investeren. De beurs is namelijk op een van zijn laagste punten ooit. De kans dat de beurs dan hard daalt is minimaal.

Loop ik dan geen stijging mis?

Als ik een jaar wacht nadat de beurs is ingestort, loop ik dan geen rendement mis omdat de beurs alweer een stuk is gestegen? Ja, dat is absoluut mogelijk. Maar is dat belangrijk? Het belangrijkste is dat u investeert als u zeker weet dat de sterke daling voorbij is. Een daling heeft namelijk een veel grotere invloed op uw vermogen dan een stijging. Door een jaar te wachten, haalt u dit risico zoveel mogelijk weg.

Discipline

Om deze strategie toe te kunnen passen, heeft u discipline nodig. U dient namelijk een vermogen op te bouwen dat u niet in aandelen investeert, totdat de beurs gedaald is. Dat kan lang duren. Soms duurt dat vijf, zeven of zelfs tien jaar.

Een andere optie is om, zoals ik in mijn vorige blog beschreef, 50% van uw vermogen in aandelen en 50% in obligaties te investeren. Als u zo’n verdeling toepast, kunt u deze verdeling aanpassen door na een beurscrash een groter percentage in aandelen te investeren. Bijvoorbeeld 75 of 100%. Als de beurs de jaren daarna stijgt, kunt u het percentage dat u in aandelen investeert weer verlagen. Door deze strategie zal uw rendement hoger en uw risico lager zijn.

Vergeet niet dat investeren risico’s met zich meebrengt. Net als het sparen van geld en het wel/niet opbouwen van pensioen. Eigenlijk iedere keuze over geld brengt een risico met zich mee. Wat ik wil zeggen is: het blijft uw eigen keuze om wel of niet te investeren. Ik probeer u alleen te gidsen door het oerwoud, want ik ben ervan overtuigd dat u betere keuzes maakt, als u meer weet!

Investeren als de beurs laag staat klinkt simpel, maar durft u te investeren als niemand anders het nog aandurft? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

* Net voordat de grafiek hard omlaag gaat

Over de schrijver
Rob Vreede
Door

Rob Vreede

op 10 Jul 2018

Mooi artikel Pb, erg interessant en bruikbaar!!

Reactie plaatsen