Goud op zolder riskant?

Wist u dat de goudstaaf die wij uit de films kennen 12,4 kilo weegt? En dat deze € 433.000 waard is*?! In mijn vorige blog beschreef ik de voordelen van goud, maar wat weten wij van goud en waar kunnen wij het kopen?

Het gewicht

Het gewicht van goud wordt gemeten in troy ounce. Eén troy ounce weegt 31,103 gram. De goudstaaf die wij uit de films kennen, weegt 400 troy ounce, ofwel 12,441 kilo. Maar goudbaren zijn ook te koop in andere maten. Zo zijn er baren van 100 gram en één kilo. De goudbaar van één kilo is te zien op de afbeelding.

De waarde van goud

Eén troy ounce is € 1.082,24 waard. Dat betekent dat de standaard goudbaar van 12,441 kilo, € 432.896 waard is. Goudbaren van 100 gram en één kilo hebben een waarde van respectievelijk € 3.479 en € 34.794*.

Goud thuis bewaren?

U zult begrijpen dat niet veel mensen een goudbaar van 12 kilo op zolder hebben liggen. Maar waar wordt goud dan bewaard? Wie goud thuis bewaart, moet een paar dingen weten: In de eerste plaats wordt goud vloeibaar bij een huisbrand waarbij de warmte van de brand bovengemiddeld is. Omdat warmte stijgt, is de zolder meestal warmer tijdens een brand. Daardoor kan het goud vloeibaar worden. U bent het dan niet kwijt, maar u moet alle druppels bij elkaar zoeken. Om dit te voorkomen kunt u het goud in een brandveilige kluis leggen. Echter zal niet iedere kluis het lang genoeg uithouden in de hitte.

In de tweede plaats kunt u uw goud kwijtraken doordat er wordt ingebroken. Stel dat u een kleine goudbaar van 1 kilo hebt liggen en deze wordt gestolen, dan bent u in één keer € 35.000 kwijt! Bewaar goud daarom niet thuis, maar leg het in een kluis van bijvoorbeeld een bank. Dit kan over de hele wereld. U kunt bijvoorbeeld fysiek goud kopen bij een Zwitserse bank en dat in hun kluizen opslaan. Dit kunt u tegenwoordig online regelen (de fysieke voorraad wordt regelmatig door een onafhankelijke partij geteld).

Stel dat u goud zou hebben, zou u dat thuis bewaren? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

*volgens de koers van 2 oktober 2017

Over de schrijver
Reactie plaatsen