Geld in de BV of in box 3?

Omdat ik vaak de vraag krijg of het beter is om geld in de BV of in box 3 te plaatsen, leg ik deze week uit hoe u dit kunt bepalen. De keuze is afhankelijk van…

Uw rendement!

Hoeveel rendement verwacht u te halen op het geld dat u in de BV of in box 3 wilt zetten? Als u het geld op de bank zet, levert het 0% rente op. Als u het laat beheren levert het gemiddeld 4,4% op en als u het belegt, levert het gemiddeld 7% op. Het rendement dat u behaalt op uw vermogen is doorslaggevend voor uw keuze.

Voorbeeld

Stel dat u € 10.000 op de bankrekening van uw BV heeft staan en u doet daar niets mee. Dan krijgt u op dit moment 0% rente. U betaalt daardoor geen belasting over het feit dat u het geld in de BV heeft zitten. Haalt u het geld naar box 3, uw privé bankrekening? Dan betaalt u ieder jaar vermogensbelasting over € 10.000. Afhankelijk van uw vermogen is dat tussen de 0 en 1,68% per jaar. In dit voorbeeld is het daarom voordeliger om het geld in uw BV te laten staan. In de BV betaalt u geen belasting en in box 3 kan de belastingdruk oplopen tot € 168 per jaar.

Voorbeeld 2

U hebt € 10.000 in uw BV zitten en gebruikt dat om te beleggen op de beurs. U hebt een gespreide portefeuille en behaalt een rendement van 7% per jaar. Nu betaalt u effectief 40% belasting over uw winst. U betaalt daarom (40% over 7% van € 10.000 =) € 280 per jaar*. 

Had u de € 10.000 naar box 3 verplaatst? Dan had u geen € 280, maar tussen de 0 en 1,68% over € 10.000 betaald. Maximaal had u € 168 per jaar aan belasting betaald. In dit voorbeeld is het dus goedkoper om uw geld naar box 3 te halen. 

Wat is voor iedereen de beste keuze?

Om het simpel te maken, heb ik het punt berekend waarop u zeker weet dat u de beste keuze maakt: 

Heeft u een rendement dat hoger is dan 4,2% per jaar? Dan is het altijd voordeliger om uw geld in box 3 te plaatsen. 

Wist u dat de keuze afhankelijk is van uw rendement en dat 4,2% het omslagpunt is? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

* Ik heb dit voorbeeld sterk vereenvoudigd. U betaalt niet ieder jaar 40%, maar op de lange termijn komt het hier wel op neer.

Over de schrijver
Reactie plaatsen