Geld in de BV of in box 3?
09 juli 2019 
in Blogs

Geld in de BV of in box 3?

Omdat ik vaak de vraag krijg of het beter is om geld in de BV of in box 3 te plaatsen, leg ik deze week uit hoe u dit kunt bepalen. De keuze is afhankelijk van…

Uw rendement!

Hoeveel rendement verwacht u te halen op het geld dat u in de BV of in box 3 wilt zetten? Als u het geld op de bank zet, levert het 0% rente op. Als u het laat beheren levert het gemiddeld 4,4% op en als u het belegt, levert het gemiddeld 7% op. Het rendement dat u behaalt op uw vermogen is doorslaggevend voor uw keuze.

Voorbeeld

Stel dat u € 10.000 op de bankrekening van uw BV heeft staan en u doet daar niets mee. Dan krijgt u op dit moment 0% rente. U betaalt daardoor geen belasting over het feit dat u het geld in de BV heeft zitten. Haalt u het geld naar box 3, uw privé bankrekening? Dan betaalt u ieder jaar vermogensbelasting over € 10.000. Afhankelijk van uw vermogen is dat tussen de 0 en 1,68% per jaar. In dit voorbeeld is het daarom voordeliger om het geld in uw BV te laten staan. In de BV betaalt u geen belasting en in box 3 kan de belastingdruk oplopen tot € 168 per jaar.

Voorbeeld 2

U hebt € 10.000 in uw BV zitten en gebruikt dat om te beleggen op de beurs. U hebt een gespreide portefeuille en behaalt een rendement van 7% per jaar. Nu betaalt u effectief 40% belasting over uw winst. U betaalt daarom (40% over 7% van € 10.000 =) € 280 per jaar*. 

Had u de € 10.000 naar box 3 verplaatst? Dan had u geen € 280, maar tussen de 0 en 1,68% over € 10.000 betaald. Maximaal had u € 168 per jaar aan belasting betaald. In dit voorbeeld is het dus goedkoper om uw geld naar box 3 te halen. 

Wat is voor iedereen de beste keuze?

Om het simpel te maken, heb ik het punt berekend waarop u zeker weet dat u de beste keuze maakt: 

Heeft u een rendement dat hoger is dan 4,2% per jaar? Dan is het altijd voordeliger om uw geld in box 3 te plaatsen. 

Wist u dat de keuze afhankelijk is van uw rendement en dat 4,2% het omslagpunt is? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

 

* Ik heb dit voorbeeld sterk vereenvoudigd. U betaalt niet ieder jaar 40%, maar op de lange termijn komt het hier wel op neer.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen