Gaat de rente verder dalen?

De rente staat historisch laag, maar betekent dat ook dat de rente gaat stijgen? Om hier een antwoord op te krijgen, heb ik mij verdiept in de rentestanden van de afgelopen vierhonderd jaar. Wat ik eerst wilde weten is waardoor de rente stijgt of daalt? Het antwoord hierop is heel simpel.

Centrale Banken

De rentestand wordt bepaald door Centrale Banken. Dat is alles. Als de Centrale Bank de rente verhoogt, is de rente hoger en als zij de rente verlaagt is de rente lager. Maar hoe wordt dan bepaald of de rente wordt verhoogd of verlaagd?

Beleid

Dit heeft alles te maken met de schuldencyclus. Iedereen met een inkomen is kredietwaardig en kan daarom een lening aangaan. Bijvoorbeeld om een huis te kopen. Omdat wij leningen aangaan, is er meer geld in de economie en verdienen anderen meer geld. Doordat hun inkomen toeneemt, kunnen zij meer lenen. Hierdoor geven ze meer geld uit, waardoor het inkomen van anderen weer toeneemt en ook zij meer kunnen lenen. Dit patroon herhaalt zich een aantal keer achter elkaar, totdat de inflatie te hoog wordt. Dan grijpt de Centrale Bank in, want zij wil niet dat de inflatie te ver oploopt. Om de hoge inflatie tegen te gaan, verhoogt de Centrale Bank de rente. Hierdoor wordt lenen duurder en lenen minder mensen geld. Daardoor is er minder geld in de economie, verdient men minder en geeft men minder uit. Prijzen gaan weer dalen. Totdat de prijzen te ver dalen, dan grijpt de Centrale Bank weer in, maar dit keer verlaagt ze de rente. Daardoor kunnen meer mensen gaan lenen en begint de hele cyclus opnieuw. Dit is de korte schuldencyclus en die duurt tussen de 5 en 8 jaar.

De grote schuldencyclus

Als de korte schuldencyclus zich meerdere malen achter elkaar heeft opgevolgd, zijn de schulden steeds een beetje verder opgelopen. Als de schulden heel vaak een beetje hoger worden, ontstaat er langzaamaan een hele grote bubbel. Ook deze bubbel zal een keer barsten. Dit is de grote schuldencyclus. Deze vindt iedere 75-100 jaar plaats. Maar er is nu een heel groot verschil: omdat de Centrale Bank de rente al vaak heeft verlaagd om de inflatie in de korte schuldencyclus tegen te gaan, is de rente al bijna nul euro. De Centrale Bank kan de rente dan niet verder verlagen (het enige wapen dat de Centrale Bank nog heeft is geld printen).

Rentestanden

In de jaren ‘40 was de rente rond de nul procent. De jaren daarna is de economie gaan groeien, waardoor de rente eerst is gestegen om vervolgens weer terug te keren naar het nulpunt. Wellicht zitten wij net als toen aan het einde van de grote schuldencyclus. Als de rente zich op eenzelfde manier ontwikkelt als in de jaren ‘40, zal de rente een paar jaar gelijk blijven en dan langzaamaan gaan stijgen. Dit gaat wellicht gepaard met een moeilijke economische tijd.

Wilt u hier meer over weten? Bekijk dan de video van Ray Dalio. Hij heeft in een animatievideo samengevat hoe dit werkt:

Verwacht u dat de rente gaat dalen? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
Reactie plaatsen