Financiële vrijheid

Wie financieel vrij wil zijn, zal met geld om moeten leren gaan. In het blog ‘beheer uw geld’ heb ik uiteengezet waarom het belangrijk is om 7 bankrekeningen aan te maken. Het belangrijkste onderdeel hiervan is het aanmaken van de bankrekening waarop u 10% van uw inkomsten apart zet om te investeren. Hierdoor leert u rond te komen met 90% van uw inkomen.

Rondkomen met 90% van uw inkomen

Als u met 100% van uw inkomen rond kunt komen, dan kunt u dat ook met 90%. Toen uw inkomen 10% lager was, lukte het u namelijk ook om de maand door te komen. Als u uzelf ertoe zet om iedere maand 10% opzij te zetten en dit alleen gebruikt om te investeren, kunt u daarmee extra inkomsten genereren. Dat leidt ertoe dat u naar financiële vrijheid toe kunt groeien. Blijft u iedere maand al uw inkomen uitgeven, dan zult u nooit financiële vrijheid realiseren. Ook niet wanneer u de jackpot wint of uw bedrijf verkoopt. Bijna iedereen die in één keer een groot bedrag ontvangt, geeft al het geld weer uit en valt terug in zijn oude levensstijl. De reden: ze hebben nooit met geld om leren gaan. Als u iedere maand 10% apart zet, verliest u in ieder geval 10% van uw inkomen uit de jackpot niet. Wilt u de andere 90% ook niet verliezen, dan is het belangrijk om nog beter met geld om te leren gaan.

Het zit diep

In uw jeugd heeft u voor het eerst om leren gaan met geld. De dingen die u toen over geld heeft geleerd, spoken vandaag nog steeds door uw hoofd. Een groot deel van de dingen die u toen heeft geleerd was positief, maar een deel was negatief. Het zijn uitspraken als ‘geld stinkt’ en ‘dat kan ik me niet veroorloven’ die u onbewust tegenhouden om geld in uw eigen beheer te houden. Hoe vaker uw hersenen deze uitspraken hebben gehoord, hoe meer het in uw systeem is verankerd. Wat heeft u in het verleden gehoord dat negatief was over geld? En houdt dat u onbewust tegen? Alleen wanneer u weet welke dingen u vaak heeft gehoord die u remmen in uw omgang met geld, kunt u dit ombuigen.

Verbal conditioning en modelling

Veel zaken leert u door wat uw omgeving denkt en vertelt. Maar ook door mensen in de omgeving na te doen. Wanneer iemand in uw directe omgeving al zijn geld uitgeeft nadat hij het ontvangt (omdat geld zogenaamd stinkt), is de kans groot dat u dat ook bent gaan doen. Echter is het de vraag of dat terecht is. Wat vindt u?

Om u een goed beeld over geld te geven, help ik u hieronder alvast op weg:

  • Mensen met veel geld kunnen goed met geld omgaan
  • Geld is er in overvloed
  • Met meer geld kunt u meer mensen helpen
  • Geld ruikt naar meer

Wat is uw grootste rem om meer geld op uw bankrekening te laten staan? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Over de schrijver
Reactie plaatsen