Eindejaarstips

Zoals ieder jaar zijn er ook dit jaar nieuwe belastingregels opgesteld in Den Haag. Om het u gemakkelijk te maken hebben we hieronder de belangrijkste veranderingen samengevat. Hoe kunt u hier het beste op inspelen? De eindejaarstips:

Lagere hypotheekrenteaftrek

De afgelopen jaren is het belastingvoordeel op eigen huizen verlaagd. Dit heeft twee oorzaken: de hypotheekrente is in mindere mate aftrekbaar en het ‘voordeel uit eigen woning’ (eigenwoningforfait) is verhoogd. Beide maatregelen zijn in uw nadeel. In 2014 is de hypotheekrente voor maximaal 51,5% aftrekbaar. Komend jaar is deze nog maar voor maximaal 51% aftrekbaar.
Het eigenwoningforfait wordt in mindering gebracht op de hypotheekrenteaftrek. Dit forfait was 0,7% van de waarde van de woning in 2014. In 2015 is dat 0,75%.

Verlaagde belasting op dividenden

In 2014 is het box 2-tarief over de eerste € 250.000 verlaagd van 25 naar 22%. Hierdoor kunnen dividenden in 2014 goedkoper worden opgenomen. Vanaf 1 januari 2015 zal de belasting weer terug zijn op haar oude niveau van 25%. Dus als u minder belasting over uw dividenduitkeringen wilt betalen, neem dan dit jaar extra dividenden op en profiteer van de lagere belastingdruk! Heeft u nog geld in uw BV dat u de komende jaren op wilt nemen? Neem deze dan nu op!

Fiets van de zaak

Dit jaar mag de fiets nog op de zaak worden gezet. Als uw werknemers minimaal de helft van de werkdagen met de fiets naar kantoor gaan, dan mag u de fiets belastingvrij vergoeden. U mag een maximaal bedrag van € 749 vergoeden.
Volgend jaar blijft het nog wel mogelijk om de fiets te vergoeden, maar wordt het minder aantrekkelijk. De kans dat de fiets op de zaak wordt belast is erg groot. Maak er daarom deze maand nog gebruik van!

Tijdig registreren

Vanaf 1 januari 2015 veranderen ook de BTW-regels voor telecommunicatie, omroep- en elektronische diensten. Komend jaar worden deze diensten belast in het land waar de afnemer van de dienst woont. Dat heeft tot gevolg dat u zich als ondernemer in andere EU-lidstaten dient te registreren. Maar dit kunt u voorkomen. Schrijf u in bij de Mini One Stop Shop-regeling en voorkom dat uw administratie onnodig onoverzichtelijk wordt! Levert u digitale diensten?

Niet betalende klanten en BTW

Als u van uw klanten geen geld meer kunt innen, bijvoorbeeld vanwege faillissement, dan kunt u toch de BTW terugvragen. Dit mag u niet doen door een creditfactuur te sturen. Wel kunt u een brief aan de Belastingdienst sturen. Leg uit dat het om een klant gaat die niet meer kan betalen en geef aan hoe hoog de BTW was die u nog wilt ontvangen. U ontvangt dan van de Belastingdienst de BTW. Let op dat u deze brief verstuurt binnen één maand nadat u wist dat er sprake was van een faillissement. Heeft u de BTW al teruggevraagd?

Zijn de eindejaarstips waardevol? Welke tips vindt u interessant? Laat het ons hieronder weten!

Was dit artikel nuttig voor u en wilt u uw netwerk mee laten profiteren van deze kennis? Deel het artikel hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen