Eindejaarstips

Het jaar is voorbij gevlogen. Daarom is het goed om stil te staan bij de eindejaartips. Hoe behaalt u zoveel mogelijk belastingvoordeel?

Vraag BTW terug

Heeft u debiteuren waarvan u zeker weet dat ze niet meer gaan betalen? Dan kunt u in ieder geval de BTW terugvragen. Stel dat u een factuur van € 10.000 open heeft staan met 21% BTW, dan kunt u de BTW (€ 2.100) terugvragen bij de Belastingdienst. Let op: u mag dit bedrag niet terugvragen in uw BTW-aangifte.

Binnen één maand na afloop van het aangiftetijdvak waarin is gebleken dat de debiteur niet meer gaat betalen, kunt u een brief aan de Belastingdienst sturen met het verzoek om teruggave van de BTW. De Belastingdienst maakt dit bedrag dan aan u over.

Energiebesparende investeringen

De energie-investeringsaftrek (EIA) is in 2015 slechts 41,5%, terwijl deze in 2016 58% wordt! Hierdoor kan het voordelig zijn om pas in 2016 te investeren. Bent u van plan om te investeren?

Voorkom belastingrente met voorlopige aanslag

Voor veel ondernemers geldt dat ze in het jaar nadat het boekjaar is afgerond, de belasting betalen. Wanneer deze belasting pas na 1 juli van het nieuwe jaar wordt betaald, brengt de Belastingdienst belastingrente in rekening. Deze rente is 4% voor de inkomstenbelasting en 8% voor de vennootschapsbelasting. Deze rente kunt u voorkomen! Dien op tijd een voorlopige aanslag in, zodat u de belasting alvast betaalt. Hierdoor wordt er geen belastingrente in rekening gebracht.

Administratieplicht wordt nog urgenter

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel, waardoor het niet voldoen aan de administratieplicht autonoom strafbaar wordt gesteld. Zorg daarom voor een goede vastlegging van administratieve gegevens.

Wanneer verstuurd u uw facturen?

Stel dat u deze maand een factuur (€ 10.000, 21% BTW) aan een klant stuurt en u ontvangt het geld pas over drie maanden. Dan dient u in januari de BTW (€ 2.100) al aan de Belastingdienst te betalen, terwijl u uw geld pas twee maanden later ontvangt. Hoe kunt u dit voorkomen?

Stuur uw factuur op 2 januari in plaats van in december. De BTW betaalt u, bij BTW-aangifte per kwartaal, pas in april.

Let op: u moet de factuur uiterlijk op de 15e van de nieuwe maand verzenden.

Zijn deze tips nuttig? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Over de schrijver
Reactie plaatsen