Eindejaarstips 2016

Het einde van het jaar nadert, dus wordt het tijd om belastingvoordelen in te zetten! Zo houdt u meer geld over voor cadeau’s en vakantie. December is een uitgelezen maand om u hiermee bezig te houden. Lees hier de beste tips voor dit jaar!

Giften aan goede doelen

Heeft u dit jaar al geschonken aan een goed doel? Dan geeft dit een belastingvoordeel. Het moet dan gaan om een schenking aan een zogeheten ANBI; een goed doel dat kwalificeert. Dit is op de website van het goede doel snel te vinden. Ze hebben de ANBI status vaak op hun homepage staan.

Heeft u nog geen schenking gedaan? Dan kunt u dit voor 31 december doen, zodat u in uw belastingaangifte korting krijgt.

Het is belangrijk dat u binnen een jaar meer dan € 60 en meer dan 1% van uw inkomen schenkt. Anders levert de gift geen voordeel op.

Vraag op tijd BTW terug

Heeft u klanten waarvan u zeker weet dat zij niet meer gaan betalen? Vraag dan op zijn minst de BTW terug! Stel dat u een factuur heeft gestuurd en de klant is failliet gegaan. Dan weet u zeker dat u het bedrag niet meer zult ontvangen. Stuur in dat geval een brief aan de Belastingdienst, waarin u vraagt om de BTW aan u over te maken. Vraag dit bedrag niet terug in uw BTW aangifte!

De brief dient u binnen één maand, nadat u wist dat uw klant failliet is gegaan, aan de Belastingdienst te sturen. De Belastingdienst maakt het bedrag dan aan u over.

Voorkom extra hoge belastingaanslag in box 3

In uw belastingaangifte wordt u belast over het vermogen dat u op 1 januari 2017 in uw bezit heeft. Over dat vermogen betaalt u belasting. Zorg er daarom voor dat u op die datum zo weinig mogelijk vermogen heeft (maar geef het geld niet aan nutteloze zaken uit!).

Het vermogen wordt belast in box 3. Box 3 bevat al uw bezittingen en schulden tezamen. Het geld op alle bankrekeningen, aandelenportefeuilles en de waarde van bijvoorbeeld een tweede huis worden bij elkaar opgeteld. De schulden (bijvoorbeeld een hypotheek) mag u hierop in mindering brengen. Heeft u meer dan € 25.000 vermogen? Dan betaalt u daar belasting over.

Heeft u uw inkomstenbelasting van 2015 nog niet betaald? Betaal deze dan snel, zodat uw vermogen op 1 januari lager is.

Kunt u extra geld in uw bedrijf gebruiken? Stort dan geld in uw bedrijf. Dat verlaagt uw privévermogen, zodat u minder belasting betaalt.

Hoe kunt u hier een voordeel mee doen?

Kleinschaligheidsinvesteringaftrek

Doet u dit jaar investeringen die tezamen hoger zijn dan € 2.300? Dan heeft u recht op een extra belastingkorting. Deze korting is gelijk aan 28% van het totale investeringsbedrag.

Een voorbeeld: u heeft dit jaar al voor € 1.850 geïnvesteerd. Dat bedrag is te laag, dus geeft het nog geen belastingkorting. Als u dit jaar € 500 extra investeert, komt u wel boven de € 2.300 uit en ontvangt u de korting. In dit geval is uw korting gelijk aan € 2.350 maal 28%. Uw korting is € 658!

Uiteraard mag u ook de afschrijvingskosten als kosten opvoeren dit jaar.

Voorwaarden van de KIA:

Investeringen zijn kosten die in één keer worden genomen, waarbij het product meerdere jaren meegaat en wordt gebruikt. Voorbeelden zijn computers, machines en het kopen van licenties.

Als investering tellen alleen aanschaffen mee die meer dan € 450 per stuk kosten.

Bent u BTW plichtig? Dan dient u gebruik te maken van de bedragen exclusief BTW.

 

Hoe gaat u dit jaar belasting besparen? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder.

 

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
Frank Jenniskens {Aubade bij u Thuis}
Door

Frank Jenniskens {Aubade bij u Thuis}

op 08 Dec 2016

Dank Pieter Bas voor de eindejaars tips. Voeg er graag nog een aan toe: betaal je ziektekostenverzekering in 1 keer voor 31 december vooruit. Dat levert bij de meeste verzekeraars een leuke betalingskorting op (vaak rond de 3%) en verlaagt dus je privé vermogen op 1 januari ;)

Reactie plaatsen