Eenmanszaak of BV?

Hoe maakt u als ondernemer de juiste keuze tussen een eenmanszaak of een BV? Tijdens het ondernemen is het belangrijk de juiste keuze te maken. Er zijn twee belangrijke zaken waar u op moet letten. De eerste is de belastingdruk en de tweede is de privé aansprakelijkheid. Heeft u de juiste keuze gemaakt?

De eenmanszaak

Laten we beginnen met de belastingdruk. Voor startende en kleine bedrijven levert de eenmanszaak (of VOF) een lagere belastingdruk op dan een BV. Dat komt doordat de winst op een andere manier wordt belast. Het grote voordeel van een eenmanszaak is de zelfstandigenaftrek. Iedereen die meer dan 1225 uur per jaar aan zijn eenmanszaak werkt, heeft recht op de zelfstandigenaftrek. Dat is een korting op de belaste winst van € 7.280. Daar komt een korting van 14% bovenop, beter bekend als de MKB-winstvrijstelling. De winst wordt dus eerst verminderd met € 7.280 en het restbedrag wordt nog eens verminderd met 14%. Het bedrag dat overblijft wordt belast. Hierdoor is de belaste winst van een eenmanszaak laag. Zeker wanneer de winst lager is dan € 100.000 per jaar.

De BV

In de BV is de belastingdruk anders geregeld. Daar heeft u geen recht op deze hoge kortingen. Hierdoor betaalt u vaak meer belasting. U bent verplicht om een minimaal DGA-loon te genieten van € 44.000, waarover loonbelasting moet worden afgedragen. Daarnaast betaalt u 20/25% vennootschapsbelasting over de winst. Wanneer u de winsten uit het verleden aan uzelf uitkeert, betaalt u nogmaals 25% belasting. De BV is daarom lang niet altijd optimaal.

De deelnemingsvrijstelling

Maar de BV heeft een ander belastingvoordeel: de deelnemingsvrijstelling. De deelnemingsvrijstelling is een vrijstelling op de verkoopwinst van bedrijven waarin u een belang heeft. Wanneer u een bedrijf verkoopt, waarin u een belang van ten minste 5% heeft, wordt de verkoopwinst niet belast. Dat betekent dat als u een bedrijf heeft gekocht voor € 18.000 en u het bedrijf verkoopt voor € 1 miljoen, u geen belasting betaalt over de winst. Dat is de reden dat ondernemers de voorkeur geven aan een BV. Deze winst kan onbelast worden gebruikt om te herinvesteren in andere bedrijven. Pas op het moment dat de winst aan de natuurlijke persoon wordt uitgekeerd, dient er weer belasting te worden betaald.

De belastingdruk

Voor de meeste bedrijven geldt dat de belastingdruk hoger is wanneer gekozen wordt voor een BV. Toch komt de BV veel voor. Dat komt door de beperkte privé aansprakelijkheid.

De privé aansprakelijkheid

Een ander veelgebruikt argument om een BV op te richten is de beperkte privé aansprakelijkheid. Doordat de BV een aparte rechtspersoon is, is de BV zelf aansprakelijk en niet u als natuurlijk persoon. In de praktijk wordt dit argument vaker gebruikt dan het belastingvoordeel.

Wat is voor u de beste keuze? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Over de schrijver
Reactie plaatsen