Een auto leasen? Drie nadelen
23 januari 2018 
in Blogs

Een auto leasen? Drie nadelen

Niet genoeg geld om een auto te kopen? Lease een auto, zodat u niet één groot bedrag betaalt, maar iedere maand een klein bedrag. Maar is dat verstandig? Lees hier de drie grootste nadelen.

Wat is leasen?

Leasen is te vergelijken met het huren van een auto (of iets anders zoals een machine) voor meerdere jaren. U betaalt maandelijks een vast bedrag. Variabele kosten zoals het onderhoud zitten bij de leaseprijs inbegrepen. Het maandbedrag is laag in vergelijking met het aanschafbedrag, zodat het relatief eenvoudig is om een auto te financieren. Maar:

Leasen is duur

Wie een auto least, betaalt niet alleen voor de auto, maar ook voor de overheadkosten en rente van de leasemaatschappij. De leasemaatschappij heeft personeel in dienst om alles voor uw leaseauto te regelen. Die kosten worden uiteraard doorberekend in uw leaseprijs. Daarnaast heeft de leasemaatschappij geld nodig om de auto aan te schaffen. Dat geld lenen zij van anderen en daarover wordt rente betaald. Ook die rente maakt uw leasetarief hoger.

Koopt u zelf een auto? Dan betaalt u die kosten niet. Maar u heeft dan meer onzekerheid door onvoorziene reparaties. Wilt u meer betalen om deze onzekerheid weg te nemen?

BKR

Iedereen met private lease, wordt ingeschreven bij het BKR. Dat heeft als nadeel dat u een lagere hypotheek kunt afsluiten. Hoe werkt dat?

Stel dat u een auto least voor € 200 per maand met een looptijd van vijf jaar. In totaal betaalt u over de gehele looptijd € 12.000 aan de leasemaatschappij. 65% van dit bedrag wordt geregistreerd als lening bij het BKR. In totaal wordt dus € 7.800 geregistreerd. Dit bedrag wordt door de bank gebruikt om te bepalen hoeveel hypotheek u krijgt. Hoe hoger dit bedrag, des te lager de hypotheek die u krijgt!

Vast contract

Omdat de leasemaatschappij ook zekerheden nodig heeft, lopen de leasecontracten meerdere jaren. Dat betekent dat u het contract niet tussentijds op kunt zeggen. Kunt u de lease niet meer betalen of heeft u een grotere auto nodig? Dan zit u nog steeds vast aan de leasekosten. Let er bij het afsluiten op hoe lang de looptijd is en of er bepaalde voorwaarden zijn waardoor u er onderuit kunt komen. Voorbeeld: u kunt sommige contracten stopzetten als u en uw partner uit elkaar gaan. Is dit mogelijk in uw contract?

Wat vindt u van leasen? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
Toine Witters
Door

Toine Witters

op 24 Jan 2018

Private lease is alleen interessant als je heel weinig kilometers per jaar rijdt. Voor mensen die veel,kilometes rijden is juist een lease auto aantrekkelijk. Ook via private lease. Waarom wordt door lease maatschappijen zo'n laag kilometrage aangehouden?

Joep
Door

Joep

op 30 Aug 2018

Het blijft natuurlijk voor iedereen een persoonlijke afweging.

John
Door

John

op 04 Dec 2018

Waar ik maar weinig over kan vinden over leasen: Hoe zit dat als je meerdere schades per jaar hebt. Ben je onbeperkt verzekerd of ga je meer betalen na schade(s)? En hoe zit dat met steenslag/krasjes? Voor de duidelijkheid: ik rij al 26 jaar schadevrij en ik vraag me af of je dat nog iets oplevert als je gaat leasen.

Reactie plaatsen