De 3 belangrijkste financiële zaken voor ondernemers
19 februari 2019 
in Blogs

De 3 belangrijkste financiële zaken voor ondernemers

Hoeveel financiële boeken ik ook lees, iedere keer worden dezelfde zaken beschreven. Waarom? Omdat ze onmisbaar zijn. In dit artikel vat ik ze alle drie samen. 

1 Privé financiën

Het eerste onderdeel zijn de privé financiën. Deze zijn voor ondernemers en niet-ondernemers hetzelfde. Iedere maand ontvangt u (als het goed is!) een vast bedrag aan loon of winst. Daarmee betaalt u de vaste lasten.

Het allerbelangrijkste onderdeel van gezonde privé financiën is het overhouden van geld aan het eind van de maand! Of eigenlijk: aan het begin van de maand. Zorg dat u, direct nadat u loon of winst ontvangt, 15% apart zet om te investeren. Deze 15% gebruikt u daarna om een inkomen buiten uw bedrijf op te bouwen.

2 Bedrijfsfinanciën

Zorg dat u altijd winst draait. Een bedrijf dat geen winst draait kan vroeg of laat de schulden niet meer betalen. Dat betekent een faillissement. Draait u al jaren geen winst? Dan loopt uw bedrijf een vergroot risico. Dit kunt u beperken door winst te draaien.

Betaalt u dan meer belasting? Jazeker. Maar u kunt beter veel belasting betalen en een goed bedrijf beheren, dan geen belasting betalen en wakker liggen van de stress.

De winst kunt u gebruiken om te investeren in pensioen, extra inkomsten of een buffer voor arbeidsongeschiktheid.

3 Een inkomen buiten uw bedrijf

Wilt u niet langer afhankelijk zijn van uw bedrijf? Bouw een inkomen op buiten uw bedrijf. Dat kunt u doen door te beleggen in aandelen, te investeren in onroerend goed, in andere BV’s (waar u niet werkt), obligaties, goud, etc. De ervaring leert dat investeren moeilijk is. Begin daarom met kleine bedragen. Ga ervan uit dat u de eerste jaren verlies maakt. Of u maakt per ongeluk winst en daarna veel verlies. Dat zijn de jaren waarin u leert investeren. De jaren daarna wordt het makkelijker. U kunt er ook voor kiezen om professionele investeerders uw geld te laten beheren. Maar houd er rekening mee dat het duur is om dit uit te besteden.

Wat zou u willen bereiken? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
Reactie plaatsen