Crowdfunding: de nieuwe optie voor een hoog rendement
12 oktober 2016 
in Blogs

Crowdfunding: de nieuwe optie voor een hoog rendement

Eerder schreef ik over het voordeel van crowdfunding voor de ondernemer. Samengevat is crowdfunding interessant voor de marketing en voor het ophalen van geld. Maar crowdfunding is ook aantrekkelijk voor investeerders. Zeker nu de spaarrente historisch laag staat. Hoe kunt u hiervan profiteren?

Interessante feiten

  • Het grootste deel van de crowdfunding projecten, wordt gerealiseerd door middel van geldleningen. Op deze leningen ontvangen investeerders rente.
  • Na leningen wordt het meeste geld besteed aan de aankoop van producten.
  • In de eerste helft van 2016 is in totaal € 86 miljoen geïnvesteerd in Nederlandse crowdfunding projecten. In totaal zijn er meer dan 2.700 projecten succesvol gefinancierd (Douw en Koren).

Hoe kunt u hier uw voordeel mee behalen?

Doordat er veel crowdfunding projecten op de markt zijn, kunt u in veel verschillende projecten investeren. Het grote voordeel van deze projecten is de relatief hoge rente die u ontvangt voor het geld dat u uitleent. De rente ligt tussen de 5,5 en 9%. Deze rente is een stuk hoger dan de gemiddelde 0,3% rente op een spaarrekening. Let wel: het risico van crowdfunding leningen is ook een stuk groter.

Hoe werkt investeren in crowdfunding projecten?

Ondernemers stappen naar een crowdfunding platform en dienen hun idee in. Het platform kijkt vervolgens of het plan realiseerbaar is en bepaald aan de hand daarvan hoe groot het risico van het project is. Ze analyseren de ondernemer, de cijfers en de zekerheden die de ondernemer stelt. Op basis van deze gegevens wordt het project beoordeeld en bepaalt het platform welke rente wordt gebruikt. Projecten die zij niet levensvatbaar achten, worden niet in de markt gezet.

Een voorbeeld

Afgelopen week sprak ik Julius Heyning, werkzaam bij Moneybrothers. Een crowdfunding platform dat Nederlandse ondernemers en investeerders samenbrengt. Een van hun voorbeelden is het Beppfund. Een bedrijf dat marketing concreet maakt en zorgt dat bedrijven dichter bij hun doelgroep komen te staan.
Voor dit project was € 20.000 euro investeringsgeld nodig. Voordat dit bedrag uitgeleend kon worden heeft Moneybrothers het project geanalyseerd en het risico ingedeeld. Zij hebben het project ingedeeld in klasse AA (de meest veilige klasse die zij hebben), wat betekent dat investeerders 6% rente op hun investering ontvangen. Binnen 2 jaar wordt de investering geheel afgelost.

Dit is slechts één voorbeeld

Er zijn veel meer voorbeelden van projecten te vinden op internet, zowel binnen als buiten Nederland. Dus vindt u dit interessant, ga dan op zoek naar een goed platform!

 

Stel dat u zou investeren: ontvangt u liever 9% rente voor een risicovoller project, of kiest u voor het veiligste project dat 6% rente oplevert? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder.

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB
Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
NK
Door

NK

op 13 Oct 2016

Zeer interessant artikel nu de rente op spaargeld bijna onder 0 zakt. Bedankt Parteq! Ik ga wellicht op zoek voor het geld dat ik niet nodig heb en waarmee ik risico kan lopen naar een crowdfunding-project. De rest lekker laten renderen tegen pakweg 0,3% maar zonder risico. Ik vraag me trouwens af hoe jullie denken over geld in stenen stoppen om een hoger rendement te behalen. De huizenprijzen zijn booming (in Amsterdam sowieso, in de rest van NL stijgt het misschien iets minder hard) dus dat kan wellicht ook interessant zijn? Wat zijn de voor- en nadelen?

Reactie plaatsen