Bitcoin: de nieuwe munteenheid of investering?
09 januari 2018 
in Blogs

Bitcoin: de nieuwe munteenheid of investering?

Twee weken geleden schreef ik over de Bitcoin. Terwijl ik dat artikel schreef, heb ik mij continu in moeten houden. Er is namelijk zo veel over te vertellen. Daarom deze week nog een blog over de Bitcoin!

Over tien jaar heeft iedereen Bitcoins

Is dat zo? Ik ben mijn glazen bol kwijt. Wel weet ik dat wij cryptocurrencies in de gaten moeten houden. Het idee dat er slechts één munteenheid kan bestaan die iedereen op de wereld kan gebruiken, is interessant. Hoe simpel zou het zijn dat u in eigen land én op vakantie dezelfde munt kunt gebruiken? Hoe makkelijk wordt zakendoen, als iedereen met dezelfde munt betaalt?

Tel daarbij op dat cryptocurrencies decentraal worden beheerd. Er is dus niet één overheid die invloed heeft op de waarde en het bijdrukken van de munt.

Hackers

Nadelen zijn er zeker ook! Als u geld bij de bank heeft staan en de bank wordt gehackt, zorgt de bank dat u alsnog bij uw geld kunt. Worden uw Bitcoins gehackt, dan bent u ze kwijt! Hetzelfde geldt als u uw wachtwoord kwijtraakt. Ook dan bent u uw Bitcoins kwijt.

Investeren

Deze nadelen weerhouden mensen er niet van om te investeren in Bitcoins. Het aantal investeerders blijft groeien. Ook de waarde van de Bitcoins is hard gestegen. En dat is niet vreemd, want als er een munt komt die iedereen gaat gebruiken, wordt die munt nog vele malen meer waard.

Dromen

Hoeveel zou de Bitcoin waard kunnen worden? Ik heb een proefberekening gemaakt. Op de wereld is er naar schatting, en dat is moeilijk te bepalen, 75 triljoen dollar in omloop. Dat is een 75 met achttien nullen. In totaal kunnen er 21 miljoen Bitcoins beschikbaar komen.

Stel dat over tien jaar iedereen gemiddeld 1% van zijn vermogen in Bitcoins heeft, bijvoorbeeld in een wallet op zijn smartphone. Dan is er 1% van 75 triljoen dollar in Bitcoins aanwezig. Delen wij dat door de 21 miljoen Bitcoins die beschikbaar zijn, dan komen wij uit op een waarde van 35 miljard per Bitcoin! Dat klinkt onmogelijk. Tijd voor een nieuwe proefberekening.

Vergelijken met goud

Stel dat er in de toekomst net zo veel wordt gehandeld in Bitcoins als in goud:

Op de wereld is er ongeveer 180.000 ton goud. Als wij dat vermenigvuldigen met de goudprijs van € 34.000 per kilo, komen wij uit op een totaal geïnvesteerd bedrag in goud van € 6.120 miljard. Als wij dat delen door 21 miljoen Bitcoins, komen wij uit op een waarde per Bitcoin van € 291.429. Dat is een stuk hoger dan de waarde van vandaag (€ 12.850)!

Slaan deze vergelijkingen ergens op?

Gaan wij ooit 1% van ons geld in Bitcoins gebruiken? Gaan wij net zoveel investeren in Bitcoins als in goud? Dat weet alleen de toekomst. Deze berekeningen geven alleen aan wat mogelijk is. Er zijn mensen die beweerden dan de Bitcoin nooit boven de € 10.000 uit zou komen. Daar is de Bitcoin al overheen.

Het is mogelijk dat mensen nooit zoveel in de Bitcoins zullen investeren als in goud, maar andersom is het ook mogelijk dat wij veel meer investeren in Bitcoins dan in goud. Bitcoins zijn namelijk veel makkelijker te verhandelen.

Bitcoin of een andere cryptocurrency?

Stel dat de hele wereld € 6.120 miljard investeert in cryptocurrencies, waarom zou dat allemaal naar de Bitcoin gaan? Naast de Bitcoin zijn er andere munteenheden die gekocht zullen worden. Het is zelfs mogelijk dat een andere munt marktleider wordt, denk aan Ethereum, Bitcoin Cash, Litecoin, Ripple etc. In dat geval zal de Bitcoin aanzienlijk veel minder waard worden dan € 291.429.

Op dit moment is de Bitcoin marktleider en heeft men in de meeste gevallen Bitcoins nodig om andere cryptocurrencies te kopen. Hierdoor heeft de Bitcoin een sterke positie.

Er zijn mensen die een Bitcoin als kerstpakket hebben gehad en mensen die Bitcoins ontvingen voor werk. Beiden hebben hun munt zestien keer zoveel waard zien worden afgelopen jaar! Zal hun digitale munt nog dertig keer zoveel waard worden, of is de Bitcoin waardeloos? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

 

Over de schrijver
drs h.g. jansen
Door

drs h.g. jansen

op 10 Jan 2018

een duidelijke, heldere kijk op de crypto currencies. daar is grote behoefte aan ter standpunt bepaling

Martijn van Hoek
Door

Martijn van Hoek

op 14 Jan 2018

Dank je wel PB. Ik zit goed en blijf nog even lekker zitten:) En je weet het, mocht de koers onverhoopt instorten: BIJKOPEN!

Reactie plaatsen