Betaal uzelf eerst

Betaal uzelf eerst! Geeft u uzelf voorrang of geeft u uw crediteuren voorrang? Veel ondernemers vinden het betalen van hun crediteuren belangrijker dan het betalen van henzelf. Maar is dat verstandig?

Absoluut niet! Wie is het belangrijkste bezit binnen uw bedrijf? Precies, dat bent u zelf! Waarom kiest u er dan voor om eerst uw rekeningen te betalen? Draai het om en betaal eerst uzelf uit! Alleen als u een loon aan het eind van iedere maand ontvangt kunt u optimaal presteren.

Heeft u een eenmanszaak/VOF?

Dan bent u niet verplicht om een vast loon aan uzelf te betalen. Daar gaan we vanaf vandaag verandering in aanbrengen. Over twee weken loopt de maand af. Een mooi moment om te oefenen met het uitbetalen van uw eigen loon! Neem een bedrag in gedachten dat u wilt verdienen en neem dat bedrag aan het einde van de maand op als ‘loon’. Neem dat bedrag ook mee in uw financiën als u een begroting maakt. Door uw eigen loon op te nemen in de begroting gaan uw hersenen automatisch op zoek naar een manier om dat loon te kunnen betalen.

De Belastingdienst als helpende hand

Heeft u een BV of NV? Dan zult u een minimum DGA salaris aan uzelf uitbetalen, omdat dit verplicht is. Veel ondernemers klagen over deze verplichting, maar deze regel helpt u om een stap verder te komen. Het grote voordeel is dat uw loon als kostenpost in uw winst- en verliestekening staat en u pas winst maakt wanneer uw winst hoger is dan uw loon. Omdat de winst hierdoor lager lijkt, gaan uw hersenen automatisch op zoek naar extra inkomsten.

Hoe hoog moet mijn loon zijn?

De vraag is vooral hoeveel wilt u maandelijks verdienen? Gebruik dat bedrag om uzelf te belonen. Vooral het zetten van de eerste stap vindt men eng. In bijna alle gevallen is er minder geld in het bedrijf aanwezig, dan men wil verdienen. Dat betekent dat u deze strategie niet lang vol kunt houden. Uw hersenen begrijpen dit en gaan voor u op zoek naar een oplossing. En die zult u ook vinden!

Let op: alleen als u een doel stelt dat hoger ligt dan uw huidige inkomen, zal deze strategie werken.

Het loon dat ik wil ontvangen is 4x zo hoog als mijn winst, wat nu?

U staat voor een grote uitdaging. Lees: uitdaging die u gaat overwinnen! We zien vaker dat ondernemers die al meerdere jaren bezig zijn, nog steeds geen realistisch inkomen uit hun onderneming halen. Dat gebeurt wanneer u niet genoeg waarde hecht aan geld. Ik kan u niet in één blog uitleggen hoe belangrijk het is om geld te waarderen, maar u kunt dit moment wel aanpakken om hiermee te starten! Het uitbetalen van uw eigen loon is een van de manieren om geld te leren waarderen. Begin hier zo snel mogelijk mee!

Is de eerste stap niet eng voor u?

Wanneer u genoeg verdient om uzelf een goed loon uit te betalen, zal het niet eng zijn om uw loon over te maken. Dan is het tijd voor de tweede stap. Stel uzelf een winstdoel bovenop uw loon en verplicht uzelf dit doel te behalen! Ook hier geldt: als het comfortabel voelt, is het doel niet hoog genoeg gesteld!

Bent u bereid om uw inkomen naar een hoger niveau te tillen? Laat ons hieronder weten wat uw eerste stap is!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen