Beleg NOOIT met geleend geld
22 januari 2019 
in Blogs

Beleg NOOIT met geleend geld

Aandelen doen het goed en steeds meer mensen willen meeprofiteren. Angst om iets te missen (fear of missing out) speelt hier een rol. Deze angst kan zo sterk zijn, dat geld lenen om nog meer te investeren extra interessant lijkt. Maar is het dat ook?

Meer winst met geleend geld

Door te beleggen met geleend geld kunnen hogere rendementen worden gehaald. Stel dat u € 10.000 investeert en 8% rendement haalt, dan heeft u een winst van € 800 na een jaar. Wat gebeurt er als u € 10.000 van uw eigen geld gebruikt én hetzelfde bedrag leent om te beleggen? Dan is uw rendement € 1.600. Dat is twee keer zo hoog!

Hoe interessant dit ook klinkt, DOE DIT NOOIT.

Ervaring

Leen nooit geld voor zaken waarmee u te weinig ervaring heeft. Hoe mooi het ook klinkt dat de buurman al drie jaar op rij een rendement van 10% heeft gehaald, dat betekent nog niet dat het u ook lukt. Om goede winst te behalen heeft u ervaring nodig. De beurs stort gemiddeld iedere vijf, zeven of tien jaar in. U bent pas ervaren als u minimaal één flinke crash heeft meegemaakt. U heeft dus minimaal vijf jaar ervaring nodig met beleggen. Heeft u nog nooit aandelen gehad op het moment dat de beurs instortte? Beleg dan al helemaal niet met geleend geld.

Wel genoeg ervaring?

Dan raad ik nog steeds sterk af om te beleggen met geleend geld. Er is immers niemand die kan voorspellen wat er gaat gebeuren. Wat als uw geleende geld over een jaar nog maar 50% waard is van wat het vandaag waard is? Dan is het onmogelijk geworden om de lening terug te betalen. U heeft nu geen mooie winsten, maar betaalt nog jaren hoge rentes.

Dat verlies zal toch wel meevallen?

Vroeg of laat maakt iedere belegger verlies. Dat gaat mij en u ook overkomen. Als u met geleend geld belegt, weet u dus zeker dat het een kwestie van tijd is dat u in financiële problemen komt.

Maar stel nu dat u met uw eerste lening meteen veel winst maakt…

Stel dat dat lukt. U leent € 100.000 en maakt in drie jaar tijd € 50.000 winst. Dan is er toch niets aan de hand? Of betaalt u het geleende geld stiekem nog steeds niet terug, omdat u nu ervaring heeft met beleggen? En komt er daarna een groot verlies?

Als u bereid bent geld te lenen voor beleggingen, weet dan dat de kans groter is dat u geld zult blijven lenen. En zoals ik al aangaf, als u geld leent is het een kwestie van tijd tot u in financiële problemen komt.

Feit: een van ‘s werelds beste beleggers, Warren Buffett, investeert nooit met geleend geld.

Voelt u zich soms aangetrokken om te beleggen met geleend geld? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
Tim
Door

Tim

op 22 Jan 2019

Feit: een van 's werelds beste beleggers, George Soros, heeft zijn rijkdom en roem te danken aan het beleggen met geleend geld.Bovendien zijn er ook manieren van beleggen met geleend geld waarbij je het geleende bedrag nooit kan verliezen (hoe de meeste margin trading accounts werken).Neemt niet weg dat het een beetje de extreme sports onder de beleggingsdisciplines is dus ja ik ben het met je eens; beter weet je waar je aan begint. 🙃

joe
Door

joe

op 04 Dec 2019

in vastgoed beleggen met geleend geld om een hefboomwerking te creeeren. Banken creeeren deze mogelijkheid. is natuurlijk wel interessant en ook kleine kans dat meer dan de helft bijvoorbeeld zal verliezen....

Reactie plaatsen