Belastingvoordeel met een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
16 april 2019 
in Blogs

Belastingvoordeel met een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Wilt u als ondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten? Dan is het handig om te weten dat de kosten hiervan aftrekbaar zijn. Hoeveel geld levert dat op?

Allereerst: wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Een verzekering die u afsluit om inkomsten te hebben tijdens ziekte of invaliditeit. Bij ziekte of invaliditeit krijgt u een uitkering van uw verzekeraar, zodat u alles kunt blijven betalen.

De maandelijkse premies zijn aftrekbaar

Of de premies die u betaalt aftrekbaar zijn, is afhankelijk van de verzekering die u kiest. Als u kiest voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering die periodiek uitkeert en die u als particulier hebt afgesloten, zijn de premies aftrekbaar. Twijfelt u nog? Uw verzekeraar weet of uw premies aftrekbaar zijn!

Het belastingvoordeel dat het oplevert, is zo hoog als de belasting die u betaalt op uw hoogste inkomen.

Voorbeeld: uw inkomen is € 45.000 per jaar. Uw inkomen zit dan in de derde schijf. In 2019 betaalt u 38,1% belasting over uw hoogste inkomen. Het belastingvoordeel is daarom gelijk aan 38,1% van de jaarlijkse premie die u betaalt. Stel dat u € 1.300 per jaar betaalt, dan is uw belastingvoordeel € 496*.

Uitkeringen zijn belast

Als de premie die u betaalt een belastingvoordeel opleveren, zijn de uitkeringen die u ontvangt bij ziekte belast. De verzekeraar houdt daarom belasting in op uw uitkeringen.

Alternatieven

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet de enige manier om u te verzekeren tegen ziekte en invaliditeit. Het Broodfonds is een bekend alternatief. Bij het Broodfonds steunen ondernemers elkaar door gezamenlijk geld in te leggen en elkaar te betalen bij ziekte of invaliditeit. Het geld dat u inlegt, blijft van uzelf totdat het geld wordt geschonken aan andere ondernemers in hetzelfde fonds (omdat ze ziek zijn). Omdat het uw eigen geld blijft, is de inleg niet fiscaal aftrekbaar. Uw inleg blijft op uw bankrekening staan en is daarom vermogen in box 3. Daar betaalt u vermogensbelasting over.

Bijna 80% van de ondernemers heeft geen verzekering en dat terwijl ongeveer 10% van de ondernemers arbeidsongeschikt raakt. Heeft u een verzekering geregeld? Wist u dat de premies aftrekbaar zijn? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

 

* Het werkelijke belastingvoordeel wijkt af, doordat er meerdere zaken invloed hebben op uw belastingdruk. Het bedrag kan 10% afwijken.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen