Hoeveel belasting betaalt u op uw vermogen?
21 augustus 2018 
in Blogs

Hoeveel belasting betaalt u op uw vermogen?

Heeft u geld op een spaarrekening, aandelen of een tweede huis? Dan betaalt u daar ieder jaar belasting over. Vroeger was dit simpelweg 1,2%, maar dat is veranderd. Hoeveel belasting betaalt u nu over uw vermogen?

Uw vermogen

Om dat te weten, dient u eerst te weten hoe hoog uw vermogen is. Dat is eenvoudig! Tel het geld op uw bankrekeningen, aandelen, de waarde van de tweede woning en misschien zelfs een derde woning bij elkaar op en u weet hoe hoog uw vermogen is.

Neem het vermogen dat op 1 januari van het belastingjaar op uw rekeningen stond. Voor de tweede woning neemt u de WOZ waarde van het jaar vóór het belastingjaar.

Aftrek

Maar dat is nog niet alles! Want u mag uw schulden in mindering brengen op uw vermogen. Heeft u bijvoorbeeld een lening voor uw tweede woning? Dan mag u de waarde van de lening in mindering brengen op uw vermogen!

Voorbeeld

Stel u heeft vijftigduizend euro spaargeld en een tweede woning van honderdvijftigduizend euro met een schuld van negentigduizend euro. Dan is uw vermogen gelijk aan: vijftigduizend plus honderdvijftigduizend minus negentigduizend = € 110.000.

Schulden niet volledig aftrekbaar

Omdat de overheid wil stimuleren dat schulden zoveel mogelijk worden afgelost, zijn schulden niet geheel aftrekbaar. Er is een kleine drempel van drieduizend euro. Dat bedrag mag u niet in mindering brengen op uw vermogen. Het vermogen in het voorbeeld hierboven is daarom drieduizend euro hoger, namelijk € 113.000.

Korting van € 30.000!

Maar u krijgt ook nog een korting. De eerste dertigduizend euro van uw vermogen wordt namelijk niet belast! Alleen over vermogen dat boven de dertigduizend euro uitkomt, betaalt u belasting.

In het voorbeeld betaalt u daarom belasting over honderd en dertienduizend euro minus dertigduizend. U betaalt daarom belasting over € 83.000.

Hoe hoog is de belasting dan?

Voorheen was de belastingdruk 1,2%. Lekker makkelijk. Tegenwoordig betalen mensen met een vermogen onder de één miljoen euro minder en een vermogen hierboven meer belasting.

Bij een vermogen lager dan € 30.000 betaalt u geen vermogensbelasting

Bij een vermogen van € 100.000 betaalt u ongeveer 0,6% vermogensbelasting

Bij een vermogen van € 1.000.000 betaalt u ongeveer 1,3% vermogensbelasting

Bij een groter vermogen betaalt u over het meerdere 1.6% vermogensbelasting

Heeft u een vermogen van € 100.000, dan betaalt u ieder jaar € 600.

Heeft u een vermogen van één miljoen, dan betaalt u ieder jaar € 13.000.

Er zijn manieren om de belastingdruk te verlagen. Betaalt u ieder jaar belasting? Neem dan contact op met uw Belastingadviseur!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
Jan
Door

Jan

op 21 Aug 2018

die € 1.300 moet denk ik € 13.000 zijn?

Pieter Bas Jansen
Door

Pieter Bas Jansen

op 23 Aug 2018

Bedankt, dat klopt! Ik heb het aangepast in het artikel.

Reactie plaatsen