De bank uw vermogen laten beheren?
17 oktober 2017 
in Blogs

De bank uw vermogen laten beheren?

Om uw vermogen te laten groeien, heeft u of kennis nodig of een partij die uw vermogen investeert. Welke partijen kunnen uw vermogen investeren? Dat zijn banken, pensioenverzekeraars, hedgefondsen en andere vermogensbeheerders. Maar handelen zij in uw belang?

Wat doet een vermogensbeheerder?

U kunt geld overmaken naar een vermogensbeheerder en zij investeren het geld voor u. Dat doen zij zo goed mogelijk. Zij streven een maximaal rendement na en houden het risico zo laag mogelijk. Doordat zij experts in dienst hebben, zijn zij in staat om de beste investeringen uit te kiezen. Daarmee kunnen zij het rendement voor u verhogen. Maar slagen zij daarin?

De markt presteert beter

Steeds meer onderzoek wijst uit dat vermogensbeheerders niet beter presteren dan de markt. Sterker nog: 85% van de beheerders presteert slechter dan de markt! En dat terwijl de markt een gemiddelde is. Hoe is dat mogelijk?

Actief beheer

Doordat vermogensbeheerders het vermogen actief beheren, maken zij kosten. Denk aan loon- en transactiekosten. Hoe meer werknemers zij in dienst hebben en hoe meer zij handelen, des te hoger de kosten. Die kosten worden in mindering gebracht op uw rendement, waardoor u minder overhoudt.

Kosten vermogensbeheerder

Daarnaast rekent de beheerder kosten voor het beheren van uw vermogen. Vaak is dat een vast percentage per jaar. Het maakt daarbij niet uit of de vermogensbeheerder een positief resultaat voor u behaalt. Ook als het resultaat negatief is, krijgen zij dat vaste percentage. Hier staan de gemiddelde kosten:
Vermogensbeheerkosten tussen de 0,6 – 2 procent.
De managementkosten liggen tussen de 0,9 – 2,5 procent
De transactiekosten tussen de 0,2 – 1,2 procent
Dat zijn flinke percentages als u weet dat de kosten ongeveer 0,3 procent per jaar bedragen wanneer u zelf investeert!

Onzichtbare kosten

Maar dat waren alleen de zichtbare kosten. Er zijn ook onzichtbare kosten. Zo rekenen beheerders transactiekosten wanneer zij geld overboeken tussen hun beleggingsfondsen en als zij speciale producten kopen of verkopen. Ook deze kosten liggen tussen een paar tot meerdere procenten!

Houdt u nog geld over?

Uw vermogen kan alleen groeien, als het rendement hoger is dan de kosten. Als u uw geld onderbrengt bij een vermogensbeheerder die dezelfde gemiddelde kosten rekent als hierboven beschreven, groeit uw vermogen niet. Uw vermogen krimpt! En daar betaalt u voor. Maar gelukkig zijn de kosten niet bij alle beheerders zo hoog. Zorg er daarom voor dat u goed vooronderzoek verricht. Hoge kosten zijn op dit moment het grootste risico dat u loopt.

U heeft nu gezien hoe hoog de kosten van een vermogensbeheerder zijn. Ook heeft u gezien dat uw vermogen krimpt als u het door een vermogensbeheerder laat beleggen. Wat heeft nu uw voorkeur? Zelf investeren of een beheerder inschakelen? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Bron: boek ‘Ontmaskerd’ – Peter van der Slikke

Over de schrijver
Pieter Kirsten
Door

Pieter Kirsten

op 22 Oct 2017

Voor een investment horizon van 20-25 jaar heeft exchange-traded fund mijn voorkeur. Minder kosten, weinig risico en goede ROI.

Reactie plaatsen