Als ik geld opneem uit mijn bedrijf, moet ik dan méér belasting betalen?
08 augustus 2017 
in Blogs

Als ik geld opneem uit mijn bedrijf, moet ik dan méér belasting betalen?

Als ondernemer is het niet altijd duidelijk hoeveel belasting u moet betalen. Moet u bijvoorbeeld meer belasting betalen als u meer geld opneemt uit uw bedrijf?

Belasting voor ondernemers

Stel dat u tweeduizend euro uit uw bedrijf haalt en dat bedrag gebruikt om op vakantie te gaan. Betaalt u dan belasting over deze tweeduizend euro? Het antwoord is: nee. Het maakt niet uit hoeveel geld u uit uw bedrijf opneemt of stort. Het enige dat wordt belast is de winst. En door het storten of opnemen van geld in uw bedrijf, verandert de winst niet.

Een voorbeeld

U maakt dertigduizend euro winst en neemt tweeduizend euro op uit uw bedrijf. Hoe wordt de belasting dan berekend?

De Belastingdienst kijkt alleen naar uw winst. U dient dus belasting te betalen over de winst van dertigduizend euro. De Belastingdienst houdt geen rekening met de tweeduizend euro die u hebt opgenomen. Dit bedrag verhoogt of verlaagt uw winst niet. De belastingdruk verandert daarom ook niet. U kunt dus geld opnemen of storten in uw bedrijf zonder dat u meer belasting moet betalen.

Rechtsvormen

Voor alle rechtsvormen (zoals de eenmanszaak, VOF, BV, NV en stichting) wordt de belasting op dezelfde manier berekend. Ieder bedrijf betaalt belasting over de winst. In geen van deze bedrijven verandert de hoogte van de belasting door het opnemen of storten van geld in het bedrijf.

Let op

Kunt u dan zomaar geld opnemen? Nee, niet altijd. Bij een eenmanszaak en een VOF kunt u geld opnemen en storten. Dit heeft geen gevolgen. Pas als u grote bedragen opneemt of stort om de belastingdruk op een andere manier wilt verminderen, heeft dit gevolgen. Een voorbeeld is een ondernemer die dertigduizend euro per jaar verdient en ineens honderdduizend euro in zijn bedrijf stort, om de vermogensbelasting te verminderen. Deze ondernemer krijgt een extra belastingaanslag opgelegd*.

Heeft u een BV of NV?

Dan kunt u niet zonder meer geld uit uw bedrijf halen. Als u een totale schuld aan uw BV heeft die hoger is dan € 17.500, gaat u meer belasting betalen. U moet dan een zakelijke overeenkomst met uw BV overeenkomen en een zakelijke rente betalen. De rentebaten zijn inkomsten voor de BV, waardoor u meer belasting betaalt**. Laat uw schuld daarom niet verder oplopen, maar los op tijd af. Win eventueel advies in.

Is het duidelijk wanneer u belasting betaalt of heeft u nog vragen? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

*Wet Inkomstenbelasting 2001

**Wet op de vennootschapsbelasting 1969

Over de schrijver
kevin
Door

kevin

op 13 Aug 2021

Dus als ik het goed begrijp en ik pin geld van mijn zakelijke rekening bijvoorbeeld dan betaal ik daar geen belasting over, dan word dat gezien als een privé post?

Pieter Bas Jansen
Door

Pieter Bas Jansen

op 09 Nov 2021

Jazeker, dat klopt!

Reactie plaatsen