Door alleen te sparen krimpt uw vermogen, leer investeren!
22 augustus 2017 
in Blogs

Door alleen te sparen krimpt uw vermogen, leer investeren!

De afgelopen weken heb ik beschreven waarom het voordelig is om geld te sparen. Als u dit gedisciplineerd doet, levert dit financiële onafhankelijkheid op. Maar sparen alleen gaat het verschil niet maken. U kunt meer met uw geld doen, maar wat?

Waarom levert sparen niet genoeg op?

Op dit moment is de spaarrente rond de 0,2%. Dat betekent dat spaargeld op de bank ieder jaar met 0,2% in waarde toeneemt. Echter is de inflatie op dit moment ongeveer 0,3% volgens het cbs (cbs.nl). Dat houdt in dat uw vermogen met 0,3% in koopkracht afneemt. Ondanks de rente die u ontvangt, kunt u dus toch minder kopen (afgerond minus 0,1%).

Daar komt bij dat u vermogensbelasting betaalt. Deze is gemiddeld 1%. Hierdoor houdt u nog minder over. Om een vermogen op te bouwen, is er dus een andere strategie nodig.

Vermogensgroei

Als u niets doet, wordt uw geld ieder jaar minder waard. Ondanks het feit dat u spaart. Daar kunt u wat aan veranderen. Ga op zoek naar manieren om uw geld harder te laten groeien. U kunt hierbij denken aan het kopen van aandelen, onroerend goed, uw geld laten beleggen door fondsen die hier ervaring mee hebben, crowdfunding etc. Maar let wel op: alles dat u voor de eerste keer doet, moet u leren. Het is mogelijk dat uw vermogen op de korte termijn krimpt. Neem uw investeringen daarom serieus. Begin met kleine bedragen, zodat u kunt leren van uw investeringen en investeer pas meer, als u weet wat u doet.

Het voordeel

U zult zien dat het voordeel op uw investeringen al snel 4% is (dit is een voorzichtige schatting). Met een rendement van 4% neemt uw vermogen juist toe! Het vermogen stijgt met 4%, ook dat vermogen verliest wat koopkracht door de inflatie (0,3%). Daarnaast betaalt u nog vermogensbelasting (ongeveer 1%). Alles tezamen genomen maakt dat uw vermogen met 2,65% stijgt! Als u het goed regelt, kost het investeren van geld een uur per jaar. Het kost dus nauwelijks tijd om meer vermogen op te bouwen!

Wat zou u willen leren over investeren? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
Martijn Steeman
Door

Martijn Steeman

op 22 Aug 2017

Dank voor deze update PB. Vraag: is het slim te investeren in digitale valuta, en welke raad je me dan aan?

Pieter Bas Jansen
Door

Pieter Bas Jansen

op 22 Aug 2017

Dag Martijn, Digitale valuta kunnen sterk in waarde stijgen en dalen. Een sterke waardestijging is leuk, terwijl een sterke daling pijn kan doen. Daarom past het in mijn optiek niet om te investeren in dit soort producten. Ik kan daarom geen advies geven over het kopen van een bepaalde valuta. Los daarvan geef ik op dit blog geen investeringsadviezen. Zorg dat u geen geld verliest. Hartelijke groet, Pieter Bas

Annet Konijn
Door

Annet Konijn

op 23 Aug 2017

Investeren is nieuw voor me. Ik vind het te spannend om er in te stappen. Is er n richtlijn, houvast om vertrouwen op te bouwen. Naast het klein beginnen.: welke fondsen zijn stabiel?hoe pak ik t aan? waar vind ik betrouwbare info?

Pieter Bas Jansen
Door

Pieter Bas Jansen

op 24 Aug 2017

Dag Annet, Bedankt voor uw reactie! Als u het spannend vindt om er in te stappen, maak het dan zo eenvoudig mogelijk. Kies één product waar u een goed gevoel bij heeft en begin met het investeren van een klein bedrag. U zult merken dat het makkelijker is dan gedacht! Hartelijke groet, Pieter Bas

Reactie plaatsen