60% van de ZZP-ers verdient nu meer dan in loondienst
05 september 2017 
in Blogs

60% van de ZZP-ers verdient nu meer dan in loondienst

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft meer dan 2100 ZZP-ers ondervraagd over hun werk. Hieruit blijkt dat bijna 60% meer verdient als ZZP-er dan voorheen in loondienst. Dat is ook wat ik in de praktijk zie. In de meeste gevallen verdient men veel meer als ZZP-er.

Inkomensverdeling

Het overgrote deel van de ZZP-ers verdient tussen de nul en 100.000 euro (81%). Slechts 15% verdient tussen de 100.000 en 200.000 euro en 5% van de ondervraagden verdient 200.000 of meer.

Wat als het inkomen wegvalt?

De deelnemers is gevraagd of zij genoeg inkomsten hebben, als hun bedrijfsinkomsten wegvallen. Hoewel 47% van de ondervraagden onvoldoende inkomsten heeft als hun inkomen als ZZP-er stopt, heeft een groot deel hier een antwoord op. Zo geeft 30% aan dat zij kunnen terugvallen op het inkomen van de partner. 7% kan geld verdienen door middel van een dienstbetrekking. 16% heeft een geldbuffer opgebouwd die groot genoeg is en 12% heeft andere inkomstenbronnen.

Werkbeleving

Maar het draait niet alleen om geld. ZZP-ers zijn ook zeer tevreden over hun werk. 88% van de ondervraagden is tevreden over hun werk, terwijl dit voor slechts 77% van de werknemers geldt. Dit komt waarschijnlijk doordat ZZP-ers vaker zelf kunnen beslissen hoe zij hun werk uitvoeren.

Kortom

ZZP-ers verdienen meer dan dat zij in loondienst deden en ze zijn vaker tevreden over hun werk. Wat is uw ervaring? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-sociale-zaken-en-werkgelegenheid/documenten/rapporten/2011/11/28/zelfbewust-een-zelfstandige-positie

Over de schrijver
marja weers
Door

marja weers

op 05 Sep 2017

Ja, ook ik verdien nu meer. En ben veeeel gelukkiger. Vanwege de eigen keuzes, verantwoordelijkheid en voldoening - credits voor goede resultaten komen nu bij mijzelf terecht. Financieel is het heel spannend want mijn man heeft ook geen vaste baan meer, maar we werken aan een buffertje en proberen de hypotheek op ons huis af te lossen (gaat niet lukken, maar wel de schuld zo veel mogelijk terugbrengen).

Reactie plaatsen