4 zaken waar u op moet letten bij het zoeken van een accountant
17 augustus 2016 
in Blogs

4 zaken waar u op moet letten bij het zoeken van een accountant

Bent u op zoek naar een accountant, maar weet u niet waar u op moet letten? Dit zijn de 4 belangrijkste eisen waar een accountant aan moet voldoen:

Kwaliteit

Omdat ons vakgebied breed is, is het van belang dat uw accountant goed geschoold is en dat hij zich ieder jaar bijschoolt. Hoe kunt u dit herkennen? Kijk op de website van het kantoor of ze staat ingeschreven bij één van de volgende keurmerken:

  • Het Register Belastingadviseurs
  • De NOB
  • De NBA

Zowel het Register Belastingadviseurs, de NOB als de NBA eisen van hun leden dat zij ieder jaar bijscholen. Hierdoor blijven zij op de hoogte van de nieuwste wetgeving.

Communicatie

Uit meerdere onderzoeken komt naar voren dat accountants niet duidelijk communiceren. Wat is het voordeel van een accountant die uw cijfers tot in detail begrijpt, maar niet uit kan leggen wat dit over uw bedrijf zegt?

Om te testen of de accountant die u in wilt schakelen goed kan communiceren, kunt u testen in het introductiegesprek. Neem uw cijfers van afgelopen jaar mee en vraag uw adviseur uit te leggen wat deze cijfers over uw bedrijf zeggen. Waar liggen uw kansen en wat zijn de risico’s?

Ondernemerschap

Bent u ZZP-er of heeft u een bedrijf met minder dan 50 werknemers? Dan is het belangrijk dat uw accountant begrijpt wat ondernemen inhoudt. Hoe kan iemand die zelf nooit een bedrijf heeft gehad, u adviseren welke stap u nu moet zetten?

De nieuwste software

De laatste jaren is er veel veranderd in ons vakgebied. De software is sterk verbeterd en verwerkt steeds meer informatie. De informatie wordt hierdoor beter, sneller en goedkoper verwerkt. Wilt u de boekhouding zo snel en goedkoop mogelijk verwerken? Zoek dan een accountant die op de hoogte is van de nieuwste software. Om te testen of hij goede software gebruikt, kunt u de volgende vragen stellen:

  • Is het mogelijk om de bankmutaties automatisch in te lezen in de boekhoudsoftware?
  • Kunnen facturen automatisch worden herkend door de software?
  • Kan het boekhoudpakket worden gekoppeld aan andere software pakketten (bijvoorbeeld CRM)?

Als het antwoord op één van deze vragen nee is, heeft hij geen goede software in huis. Ga op zoek naar een andere adviseur.

Hoe vindt u de juiste adviseur? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
Reactie plaatsen