1 of meerdere producten/diensten aanbieden?
17 januari 2017 
in Blogs

1 of meerdere producten/diensten aanbieden?

Zelden biedt een bedrijf slechts één enkele dienst aan. Maar wat is nu beter, het aanbieden van één dienst of meerdere?

De praktijk

Het antwoord daarop is niet eenvoudig, dat komt doordat dit verschilt per bedrijf. Maar laat ik mijn ervaringen met u delen. Momenteel heb ik meer dan 170 ondernemers geadviseerd over hun bedrijf. Zij hebben mij uitgelegd welke activiteiten zij ontplooien en wat hun resultaten zijn (ik heb de cijfers geanalyseerd). Als ik naar hun resultaten kijk, valt op dat de ondernemers die zich met meerdere activiteiten tegelijkertijd bezighouden, het minste verdienen. Sterker nog, meestal verdienen ze helemaal niets. De andere groep daarentegen, de groep die zich focust op één activiteit, verdient goed.

En dat klinkt logisch

Want ondernemen is geen simpele bedrijvigheid. Hiervoor is kennis nodig van marketing, sales, financiën, producten, regelgeving, planning, mindset en veel meer. Voor iedere aangeboden dienst werken al deze facetten anders. De marketing voor een belastingadvieskantoor wordt bijvoorbeeld anders ingezet dan die van een fietsenmaker. Ook de boekhouding van deze bedrijven wordt verschillend ingericht. Het is daarom slecht voor de winstgevendheid om verschillende diensten aan te bieden.

Focus op slechts één dienst. Zodra de dienst winstgevend is, kunt u nieuwe activiteiten ontplooien.

Biedt u verschillende diensten aan en durft u te focussen op slechts één dienst? Hoe kiest u de juiste dienst? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder.

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB
Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
Ludwig Pesch
Door

Ludwig Pesch

op 18 Jan 2017

Nuttig en helder - hartelijk dank!

Reactie plaatsen