Verschillende winstmarges per project

Bedrijven ontplooien verschillende activiteiten, zeker wanneer ze groter worden. Voordat u het weet, heeft u een viertal nieuwe activiteiten ontplooid en zijn de winstmarges sterk gaan fluctueren. Het is mogelijk dat een van die nieuwe activiteiten een hogere winstmarge heeft dan de huidige activiteit, maar vaak worden de marges lager als bedrijven hun nieuwe activiteiten niet zorgvuldig plannen. Veel ondernemers kiezen ervoor om hun huidige klanten extra diensten te verlenen, maar voor die nieuwe dienstverlening hebben klanten minder geld over dan voor de huidige activiteiten. Onder het mom van ‘we willen onze klant van goede dienstverlening voorzien’ wordt energie en tijd ingezet en daalt de winstgevendheid.
Zo heeft bedrijf A-factor afgelopen jaar meer en meer diensten aan haar klanten verleend, zonder te meten hoeveel tijd dit heeft gekost. Eén ding is zeker: de klant werd in de watten gelegd. En begrijp me niet verkeerd, dat is super belangrijk! Maar het moet ook geld opleveren. Als de extra dienst een onderdeel van de geleverde dienst is, is het belangrijk om te leveren. Maar als het om aanvullende activiteiten gaat, is het belangrijk om na te gaan of u bedrijf gebaat is bij het ontplooien ervan.
Bij A-factor, dat zich bezighoudt met juridische dienstverlening, is een jurist in dienst die voor zijn werkzaamheden € 150 per uur verdient. Doordat een van de klanten extra wensen had en het bedrijf daarop inspeelde, is dezelfde specialist zich bezig gaan houden met incassobeheer. Hierop leverde slechts € 50 per uur op. Was deze jurist juridische diensten blijven verlenen, dan had hij € 100 per uur meer verdiend. Het is duidelijk dat de winstgevendheid sterk is gedaald door de nieuwe dienstverlening, terwijl er oneindig veel bedrijven zijn die zich hebben gespecialiseerd in incassobeheer. Zij zijn er goed in, snel en vinden het leuk. Waarom zou u er als ondernemer dan voor kiezen om dit zelf te gaan doen? Uw klant heeft liever iemand met veel ervaring en dat zou ook uw voorkeur moeten zijn. U wilt u specialisten niet aan het werk hebben voor een laag uurtarief. Als u dit op de lange termijn voortzet, wordt uw bedrijf namelijk verliesgevend! Specialisten zijn te duur om overal voor in te zetten. Zorg dat uw omzet genereert die bij het specialisme hoort.
Reactie plaatsen