Geen verkoopafdeling

Bedrijf Bedenk maakte het nog bonter. Het wil de lonen blijven uitbetalen en zelfs blijven groeien, maar is er geen verkoopafdeling aanwezig. Door de tegenvallende resultaten van de afgelopen jaren is er niet veel geld meer over en heeft het bedrijf bezuinigd op de verkoopafdeling. De kosten moesten omlaag, omdat de resultaten daalden en negatief waren. Maar het geld uit de verkoopafdeling halen, was een verkeerde keuze.
Doordat er niemand meer op de verkoopafdeling werkte, kwam er geen nieuwe omzet binnen. En omzet was juist wat Bedenk nodig had. De andere afdelingen zijn verder gegaan met het snijden van de kosten, waardoor er minder geld verloren ging, maar het mocht niet baten. Iedereen in het bedrijf kon zien dat het de verkeerde kant op ging. Medewerkers verstarden en wisten niet hoe het mogelijk was om nieuwe groei te realiseren. Omdat ze nooit hadden geleerd om producten of diensten te verkopen, wisten ze ook niet welke producten en diensten ze het beste konden verkopen. De manier waarop gezonde marges gehaald konden worden, was ze ook niet bekend. Medewerkers begonnen kleine abonnementen te verkopen die nauwelijks geld opleverden. Deze nieuwe omzet bedroeg minder dan 1% van de totale omzet, maar de medewerkers hadden er wel 30% van hun totale tijd in gestoken. Hierdoor hielden ze nog minder tijd over om te werken aan een gezonde groei en kon daar nog minder in worden geïnvesteerd. Het bedrijf bestaat nog en werkt hard aan groei, maar het heeft nog een lange weg te gaan. De tijdrovende abonnementen zijn er nog steeds, maar zullen moeten worden afgestoten als de onderneming haar levensvatbaarheid terug wil krijgen. Tegelijkertijd zullen de projecten waarop wel winst wordt gemaakt, moeten worden verkocht. Gelukkig zijn de diensten die het bedrijf levert van zo hoge waarde, dat het zich kan terugvechten in de markt. Maar het bedrijf kent op dit moment zware tijden.
De les voor jou: bereid u voor op tegenvallende resultaten en focus niet op de kosten, maar op de omzet. In de meeste gevallen kunt u de grootste kostenposten niet afstoten, zonder afbreuk te doen aan nieuwe omzet.
Reactie plaatsen