Geen kasstroomoverzicht bijhouden

Ondernemers die ooit failliet zijn gegaan, weten hoe belangrijk het kasstroomoverzicht is. Dit bijhouden is een van de beste manieren om een faillissement te voorkomen.
Onlangs zat ik met een bedrijf om tafel dat richting een faillissement gaat. De ondernemer in kwestie had tussendoor nog nooit een kasstroomoverzicht opgesteld, waardoor het anticiperen op risico’s onmogelijk was. Het eerste wat we hebben gedaan toen hij langskwam, is een kasstroomoverzicht opstellen. Voordat hij contact met me had opgenomen, wist hij al dat het niet goed zat. Maar hij wist niet hoelang dit zo door had kunnen gaan en hij wist ook niet wanneer hij een lening nodig zou hebben.
Uit het kasstroomoverzicht bleek dat hij per direct een lening nodig had. Maar het aanvragen daarvan kost tijd. Eerst moeten alle financiële gegevens worden opgesteld. Dan moet de lening worden aangevraagd en dan begint de procedure pas, waarbij wordt gekeken of de leningverstrekker een lening wil verstrekken. Dat zijn lange dagen.
Voor deze ondernemer leek het kasstroomoverzicht dat we hadden opgesteld, het belangrijkste te zijn. Maar het enige wat we nu wisten, was dat hij zo snel mogelijk geld nodig had. Het was nog niet duidelijk of zijn bedrijf levensvatbaar was. Er was nog geen prognose opgesteld, dus over de toekomst was te weinig bekend. De volgende stap die we zetten, was dan ook het opstellen van een prognose van de toekomstige winsten. Zijn bedrijf had de potentie om winst te maken over een half jaar. Maar daarvoor moest wel de omzet toenemen. Op dat moment was er geen duidelijk plan van aanpak en was ook niet helder of dit zou lukken. Daarom is hij met zijn verkoopafdeling aan de slag gegaan en samen hebben ze doelen gesteld die bij de omzetgroei passen. Met de nieuwe doelen kon het bedrijf weer winstgevend worden.
De combinatie van het kasstroomoverzicht en de prognose van de winsten, maakte het voor deze ondernemer mogelijk om de juiste doelen te stellen en een lening aan te vragen. Die lening heeft hij gekregen en de verkoopafdeling is nu bezig met het verhogen van de omzet. De verkopers liggen iets achter op schema, maar de verwachting is dat ze de doelen over een half jaar halen.
Afhankelijk van de omzetstijging is er over een half jaar nog een lening nodig. Hij is nu voorbereid op de situatie en weet hoe belangrijk het kasstroomoverzicht is.
Gelukkig lijkt het voor deze ondernemer goed af te lopen. Maar doordat hij zo laat was met het opstellen van het kasstroomoverzicht, had het niet veel gescheeld of zijn faillissement was aangevraagd. Had hij deze lening niet gekregen, dan was hij failliet geweest.
Reactie plaatsen