Waarde van het bedrijf

Het opstellen van de winst na loonkosten, is de basis voor het bepalen van de waarde van een bedrijf. Alleen een bedrijf waarbij alle medewerkers een marktconform loon ontvangen en dat daarna nog steeds winst draait, is geld waard. Is er na alle lonen geen winst, dan is het bedrijf niets waard.
Een jaar geleden sprak ik een ondernemer die al vijf jaar op rij verlies draaide. Hij had wel een normaal loon en het mooie van zijn verdienmodel was dat hij de enige op de markt was die de dienst aanbood. Het bedrijf had hierdoor veel potentie. Hij was trots op zijn bedrijf en op zoek naar investeerders. Maar bij de eerste investeerder die hij tegenkwam, kreeg hij al te horen: "Uw bedrijf is niets waard. Er zitten alleen verliezen in." Voor investeerders is een bedrijf dat geen winst draait niet interessant, tenzij er in de toekomst winst wordt verwacht.
Maar het kan ook anders. U kunt een bedrijf opzetten dat lonen uitbetaalt en ieder jaar winst draait. Nu ontvangt u niet alleen loon, maar wordt het ook mogelijk om uw bedrijf te verkopen. Ook dat verhoogt uw inkomen.
Reactie plaatsen