Waarom is de oudedagsreserve voor ondernemers een slecht idee?

Ieder jaar mogen ondernemers met een eenmanszaak of VOF een oudedagsreserve opbouwen. Het maximale bedrag dat mag worden gebruikt is een kleine negenduizend euro. Waarom maken ondernemers daar gebruik van? Omdat het een belastingvoordeel oplevert. Het belastingvoordeel is al snel € 3.200 per jaar. MAAR dit voordeel heeft ook een keerzijde.

Het nadeel van de oudedagsreserve

De opbouw van de oudedagsreserve geeft vandaag een belastingvoordeel, maar op het moment dat de oudedagsreserve gaat uitkeren (pensioen), dient er juist belasting te worden betaald. Dat maakt het belastingvoordeel zeer klein.

Advies

Veel adviseurs raden de oudedagsreserve aan, omdat het belastingvoordeel dat u vandaag behaalt iets groter is dan het nadeel dat u heeft wanneer u uitkeringen uit uw oudedagsreserve ontvangt (met pensioen). U betaalt op de lange termijn minder belasting. Dat komt doordat de belastingdruk lager is voor mensen die de pensioenleeftijd hebben bereikt.

Het voordeel is klein

Weegt dit kleine voordeel op tegen de nadelen? Een ander nadeel van de oudedagsreserve is dat deze alleen onder voorwaarden mag blijven bestaan. Voldoet u niet meer aan de voorwaarden? Dan is het mogelijk dat u de reserve moet afbouwen. Daardoor kan de belastingdruk juist groter worden. U betaalt dan netto meer belasting.

Nog een nadeel

Vroeg of laat moet u de oudedagsvoorziening omzetten. Bijvoorbeeld in een lijfrente of bankspaarproduct. Dit zijn producten die u bij een bank of verzekeraar afsluit en het is de vraag of de kosten die met zo’n product gepaard gaan niet hoger zijn dan het rendement. Als u een lijfrente of bankspaarproduct wilt afsluiten moet u advies inwinnen bij de bank. Dat kost u al snel duizend euro. Daarnaast betaalt u jaarlijks vaste kosten.

Wanneer werkt de oudedagsreserve wel?

Als u het bedrag dat u opbouwt goed investeert. U betaalt door het opbouwen van de oudedagsvoorziening minder belasting op de korte termijn, waardoor u meer geld overhoudt om te investeren. Als u dat geld investeert tegen een hoog rendement, bouwt u veel meer vermogen op, dan wanneer u eerst belasting zou betalen. Maar let op dat u het geld niet verliest, want u dient de belasting te betalen op het moment dat u de pensioenleeftijd behaalt!  

Heeft u ooit een oudedagsreserve opgebouwd of wilt u dit opbouwen? Hou de voor- en nadelen dan goed in de gaten!

Wat vindt u van de oudedagsreserve? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers