UBO, moet ik dat ook gaan regelen?!
De afgelopen jaren is er veel veranderd in de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme. Hierdoor krijgen ondernemers steeds meer plichten. Eén van de gevolgen is het bepalen van de UBO. Moet u dat ook?
Wat is een UBO?
UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner, ofwel de uiteindelijk belanghebbende persoon van een BV, NV, vereniging, stichting, coöperatie, maatschap, CV of VOF. Heeft u zo’n onderneming? Dan heeft uw onderneming een UBO. Dat betekent dat u binnenkort één of meerdere UBO’s moet registreren. Maar hoe bepaalt u dat?
Wie is de UBO?
Voor BV’s en NV’s is dit meestal het meest eenvoudig te bepalen. Iedere aandeelhouder met meer dan 25% van de stemrechten of het economisch belang is een UBO. Een onderneming kan dus ook meer dan één UBO hebben. Bijvoorbeeld als er twee aandeelhouders zijn die ieder 50% bezitten. In dat geval zijn beide aandeelhouders een UBO. Is er niemand met meer dan 25% van de aandelen? Dan is de statutair bestuurder de UBO.
Bij verenigingen, stichtingen en coöperaties is er zelden iemand met meer dan 25% van de stemrechten of het economisch belang. In dat geval is de feitelijk leidinggevende de UBO.
Hoe zit dat bij maatschappen, CV’s en VOF’s? Voor die ondernemingen wordt ook eerst naar het 25% belang gekeken. Is dat er niet? Dan is de persoon met de feitelijke zeggenschap over de vennootschap de UBO.
Uitzondering
Voor twee soorten bedrijven is er een uitzondering gemaakt. Beursgenoteerde bedrijven en 100% dochterbedrijven hebben geen plicht om een UBO te registreren.
Een 100% dochterbedrijf is bijvoorbeeld de dochter BV waarvan de Holding BV 100% van de aandelen heeft.
Het UBO-register
De UBO’s moeten geregistreerd gaan worden in het UBO-register. Dit register gaat door de Kamer van Koophandel beheerd worden. In dat register zal u de UBO wellicht dit jaar moeten registreren.
Weet u al wie de UBO is?
Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!
Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB
Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers