Belastingvoordeel pakken! 5 tips
De boekhouding zit vol kosten die een groter belastingvoordeel opleveren dan in eerste instantie wordt gedacht. Hier komen de vijf meest voorkomende!
Representatiekosten
Voedsel, drank, genotmiddelen, congressen, seminars, symposia, studiereizen en dergelijke vallen allemaal onder representatiekosten. Deze kosten kunt u daarom onder de naam representatiekosten in de boekhouding zetten. Het nadeel van deze kosten is dat zij voor slechts 80% aftrekbaar zijn, maar ze geven wel een belastingvoordeel. Als u geen ondernemer zou zijn, had u helemaal geen belastingvoordeel gehad. Dat is ook de reden dat de kosten voor slechts 80% aftrekbaar zijn; de Belastingdienst gaat ervan uit dat u een privé voordeel van 20% heeft op deze kosten.
De correctie van 20% hoeft u niet in uw boekhouding te maken. Dat doet uw accountant in de jaarlijkse belastingaangifte.
Representatiekosten en BTW
De BTW op voedsel en drank mag u meestal niet terugvragen bij de Belastingdienst. Dat komt doordat de kosten die u maakt vaak in de horeca worden uitgegeven. Daarvoor geldt de uitzondering dat de BTW niet mag worden gevorderd. Wel mag u de BTW op voedsel en drank buiten de horeca terugvorderen.
Relatiegeschenken en BTW
Ook voor relatiegeschenken zijn er aparte regels voor de BTW. Geschenken aan zakelijke relaties leveren niet alleen een belastingvoordeel op voor de inkomsten/vennootschapsbelasting, maar ook voor de BTW! Geeft u geschenken aan zakelijke relaties die BTW plichtig zijn? Dan mag u de BTW op de geschenken terugvorderen! Maar let op: als uw zakelijke relatie niet BTW plichtig is, mag u de BTW niet terugvorderen.
Telefoon
De telefoonkosten mag u op de zaak zetten, ook als u deze privé gebruikt. U moet uiteraard wel zakelijk bellen. Stel dat u 50% zakelijk en 50% privé belt, dan kunt u zowel de kosten als de BTW voor de helft op de zaak zetten! Heeft u een apart zakelijk en privé abonnement? Dan kunt u het zakelijke abonnement volledig op de zaak zetten.
Investeringen
Heeft u spullen gekocht die meerdere jaren meegaan, in één keer betaald moeten worden en meer dan € 450 exclusief BTW kosten? Dan boekt u deze investeringen op de balans onder de naam inventaris. De kosten worden in meerdere jaren afgeschreven en geven ieder van die jaren een belastingvoordeel.
Investeert u in een jaar meer dan € 2.300? Dan krijgt u een extra belastingvoordeel! U mag 28% van het geïnvesteerde bedrag als extra kosten opvoeren. Dit doet uw accountant in de jaarlijkse aangifte.
Ontbreekt er nog een tip? Laat het hieronder weten!
Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!
Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB
Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers