Door alleen te sparen krimpt uw vermogen, leer investeren!

De afgelopen weken heb ik beschreven waarom het voordelig is om geld te sparen. Als u dit gedisciplineerd doet, levert dit financiële onafhankelijkheid op. Maar sparen alleen gaat het verschil niet maken. U kunt meer met uw geld doen, maar wat?

Waarom levert sparen niet genoeg op?

Op dit moment is de spaarrente rond de 0,2%. Dat betekent dat spaargeld op de bank ieder jaar met 0,2% in waarde toeneemt. Echter is de inflatie op dit moment ongeveer 0,3% volgens het cbs (cbs.nl). Dat houdt in dat uw vermogen met 0,3% in koopkracht afneemt. Ondanks de rente die u ontvangt, kunt u dus toch minder kopen (afgerond minus 0,1%).

Daar komt bij dat u vermogensbelasting betaalt. Deze is gemiddeld 1%. Hierdoor houdt u nog minder over. Om een vermogen op te bouwen, is er dus een andere strategie nodig.

Vermogensgroei

Als u niets doet, wordt uw geld ieder jaar minder waard. Ondanks het feit dat u spaart. Daar kunt u wat aan veranderen. Ga op zoek naar manieren om uw geld harder te laten groeien. U kunt hierbij denken aan het kopen van aandelen, onroerend goed, uw geld laten beleggen door fondsen die hier ervaring mee hebben, crowdfunding etc. Maar let wel op: alles dat u voor de eerste keer doet, moet u leren. Het is mogelijk dat uw vermogen op de korte termijn krimpt. Neem uw investeringen daarom serieus. Begin met kleine bedragen, zodat u kunt leren van uw investeringen en investeer pas meer, als u weet wat u doet.

Het voordeel

U zult zien dat het voordeel op uw investeringen al snel 4% is (dit is een voorzichtige schatting). Met een rendement van 4% neemt uw vermogen juist toe! Het vermogen stijgt met 4%, ook dat vermogen verliest wat koopkracht door de inflatie (0,3%). Daarnaast betaalt u nog vermogensbelasting (ongeveer 1%). Alles tezamen genomen maakt dat uw vermogen met 2,65% stijgt! Als u het goed regelt, kost het investeren van geld een uur per jaar. Het kost dus nauwelijks tijd om meer vermogen op te bouwen!

Wat zou u willen leren over investeren? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers