Goud, mijn lievelingskleur!
19 september 2017 
in Blogs

Goud, mijn lievelingskleur!

Sinds de 26e eeuw v. Chr., de tijd van de oude Egyptenaren, wordt goud gebruikt als betaalmiddel en dat is vandaag nog steeds het geval! Hoe is dat mogelijk en wat hebben wij aan goud?

Niet na te maken

Dat goud al zo lang wordt gebruikt als betaalmiddel, komt grotendeels doordat het niet kan worden nagemaakt. Hierdoor blijft het een schaars goed dat zijn waarde behoudt en dat maakt het betrouwbaar.

Overheden

Aan de andere kant zijn er munteenheden. Deze zijn alles behalve betrouwbaar gebleken door de eeuwen heen. Neem bijvoorbeeld de Dollar. Tot 1971 was de Dollar gekoppeld aan de goudprijs. Als de goudprijs steeg, steeg de Dollar mee en andersom. Sinds 1971 is de Dollar niet meer aan goud gekoppeld. Hierdoor kan de Dollar afwijken van de goudprijs.

Wat heeft de Amerikaanse overheid gedaan? Zij heeft geld bijgedrukt. Hierdoor is de waarde van de Dollar t.o.v. goud gedaald, omdat er nu meer Dollars in omloop zijn en er nog evenveel goud is (er zijn meer Dollars nodig om dezelfde hoeveelheid goud te kopen). Wat is het resultaat? Sinds 1971 is de Dollar dertig keer zo weinig waard geworden*. U kunt met $ 10.000 vandaag, dertig keer zo weinig kopen als u met $ 10.000 aan goud in 1971 kon!

Niet alleen de Dollar is in waarde gedaald. Alle overheden drukken geld bij, waardoor hun munteenheid sterk in waarde daalt. Voor de meeste munteenheden geldt dat de waarde, net als die van de Dollar, dertig keer in koopkracht is afgenomen*.

Deze waardedaling is de reden dat lange termijn investeerders niet graag in munteenheden investeren. Investeren in goud is betrouwbaarder, omdat goud niet kan worden bijgedrukt.

Inflatie

Inflatie ontstaat doordat overheden geld bijdrukken. En zoals hierboven beschreven kan dat desastreuze gevolgen hebben voor de waarde van uw vermogen. Wilt u voorkomen dat u in de toekomst dertig keer zo weinig spullen kunt kopen van uw geld? Dan is het van belang om uw vermogen te beschermen tegen inflatie. Eén van de manieren om dat te doen is goud kopen. Goud wordt daarom door veel investeerders gekocht, wanneer de inflatie oploopt.

Heeft u er ooit over nagedacht hoe u de koopkracht van uw vermogen beschermt? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Dit is geen investeringsadvies. Mijn doel is om u te laten zien, waarin u kunt investeren.

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

* http://blog.thesilvermountain.nl/kenniscentrum/inflatie-hedge/

Over de schrijver
Natasja
Door

Natasja

op 26 Sep 2017

Leuk artikel. Ik heb wel twee vragen: Waar koop je goud? Kan dat alleen bij banken of zijn er ook andere plekken waar dat kan? En ik vroeg me af of het verstandig is om nu goud te kopen omdat de inflatie de laatste jaren erg laag is. Loont het dan wel de moeite? Bedankt alvast voor je antwoord.

Pieter Bas Jansen
Door

Pieter Bas Jansen

op 27 Sep 2017

Dag Natasja, Goud kunt u kopen bij een bank of een goudwisselkantoor (kies voor een betrouwbaar kantoor). In Dubai kan goud zelfs gepind worden! Ja, de inflatie is zeer laag. Als u goud koopt als bescherming tegen inflatie, is het van belang om het goud al te hebben gekocht voordat de inflatie toeneemt. Als u pas koopt nadat de inflatie is toegenomen, zal ook de prijs van goud zijn gestegen. Hartelijke groet, Pieter Bas

Natasja
Door

Natasja

op 03 Oct 2017

Hallo Pieter Bas, Dank voor je antwoord (en het interessante nieuwe stuk over goud!). Zou je toch nog eens willen ingaan op mijn vraag of het verstandig is om NU goud aan te kopen? De inflatie is nu laag dus nu doen omdat je dan speculeert op stijging van de inflatie? Dus meer geld voor je goud? Groeten, Natasja

Pieter Bas Jansen
Door

Pieter Bas Jansen

op 03 Oct 2017

Dag Natasja, Bedankt! Goud kan worden gebruikt om voorbereid te zijn op hoge inflatie. Als investeerders het daarvoor gebruiken, is het zaak om het goud al te hebben gekocht, voordat de inflatie is toegenomen. Wie zijn euro's op de bank zet, ziet de waarde van zijn euro's in koopkracht dalen zodra de inflatie toeneemt. Echter, als u met de euro's goud had gekocht, blijft uw koopkracht gelijk. U kunt met uw goud dan nog evenveel kopen als u vóór de inflatie met uw euro's kon kopen. Let op: het is niet zo dat als de inflatie een klein beetje toeneemt, goud ook een beetje in waarde toeneemt. Maar goud is in de geschiedenis wel altijd sterk in waarde gestegen op het moment dat de inflatie sterk is toegenomen. Bijvoorbeeld in tijden dat er oorlog uitbreekt, neemt de goudprijs sterk toe. Juist in deze periodes is de financiële situatie het minst stabiel. Goud stabiliseert uw vermogen op deze momenten. Hartelijke groet, Pieter Bas

Reactie plaatsen